Commissaris van de Koning Willibrord van Beek ontvangt de profielschets van Johan Slootweg (rechts).
Commissaris van de Koning Willibrord van Beek ontvangt de profielschets van Johan Slootweg (rechts).

Procedure nieuwe burgemeester van start

Algemeen Politiek

door Guus Geebel

Tijdens een bijzondere raadsvergadering op 27 oktober ging de raad in aanwezigheid van commissaris van de Koning Willibrord van Beek unaniem akkoord met de benoeming van een vertrouwenscommissie die een aanbeveling voor een nieuwe burgemeester gaat voorbereiden. De commissaris ontving daarbij de eveneens met algemene stemmen aangenomen profielschets voor een nieuwe burgemeester.

Johan Slootweg is voorzitter van de vertrouwenscommissie. Hij gaf vooraf een toelichting op de profielschets. 'De vertrouwenscommissie in oprichting is direct na het vertrek van burgemeester Gerritsen naar Almelo aan de slag gegaan om invulling aan een profielschets te geven. Er heeft een gesprek met de commissaris van de Koning plaatsgevonden, wat geleid heeft tot de benoeming van Bas Verkerk als waarnemend burgemeester. Hij is al tot de ontdekking gekomen dat De Bilt heel bijzonder en uniek is. Het is een aantrekkelijke gemeente om te wonen en te werken en het is maar voor enkelen weggelegd hier een periode burgemeester te mogen zijn', aldus Slootweg.

De lat ligt hoog
'De gemeente heeft veel ambities en we hebben een profielschets opgesteld die dat laat zien', zegt Johan Slootweg in een toelichting  Over de totstandkoming zegt hij: 'Als raadsleden hebben we de bestuursstijlenmonitor van Binnenlandse Zaken ingevuld. Daarnaast is een digitale enquête onder bewoners gehouden waar bijna 400 mensen aan hebben deelgenomen. Een werkgroep uit de gemeenteraad heeft daarmee een profielschets gemaakt die past bij deze gemeente en de nieuwe burgemeester.' Over de inhoud zegt hij dat de nieuwe burgemeester zich moet inzetten voor het behoud van een sterke positie in de regionale samenwerking. Ook binnen de economische structuur van de live science-as. Verder noemt hij de nieuwe zorgtaken waar de nieuwe burgemeester een bijdrage aan kan leveren. Slootweg concludeert dat tot een breed gedragen profielschets is gekomen waar hopelijk goede sollicitanten op reageren.

Procedure
De commissaris van de Koning schetst het vervolg van de procedure. De vastgestelde profielschets wordt aangeboden aan het ministerie van Binnenlandse Zaken waarna de vacature in de Staatscourant wordt vrijgegeven. De vacature staat drie weken open. Sollicitanten richten zich schriftelijk tot de Koning via de commissaris van de Koning. Het kabinet van de commissaris onderzoekt of wordt voldaan aan de wettelijke en kwalitatieve eisen, en of een sollicitant geschikt is voor deze gemeente. Vervolgens wordt een keuze gemaakt met welke kandidaten nader kennis gemaakt gaat worden. Van Beek zegt ruimhartig uit te nodigen. 'De vertrouwenscommissie krijgt alle sollicitatiebrieven te zien. Op het moment dat de vertrouwenscommissie zicht heeft op de kandidaten die de commissaris voorstelt, gaat de commissie in beraad en hun conclusies trekken. Dan leggen we onze ideeën naast elkaar en komen we in gezamenlijk overleg tot sollicitanten die de volgende ronde ingaan.'

Geheimhouding
Zonder de commissaris bepaalt de vertrouwenscommissie hoe de voordracht eruit komt te zien. Uiteindelijk komt de commissie met een dubbele voordracht voor vaststelling naar de gemeenteraad. De eerste naam op de voordracht wordt daar openbaar gemaakt. De tweede niet. De minister neemt de beslissing en van een benoeming is pas sprake na de handtekening van de Koning. Van Beek verwacht dat de procedure in maart of april 2017 kan worden afgerond. Het proces dat met de vertrouwenscommissie wordt doorlopen vindt in geheimhouding plaats en blijft daarna ook geheim. Als in de loop van het proces informatie op straat komt te liggen, dan is de commissaris genoodzaakt de hoofdofficier van Justitie daarvan in kennis te stellen.

Profielschets
Willibrord van Beek maakt complimenten over de duidelijk opgestelde profielschets en het betrekken van de bevolking bij de totstandkoming. Over enkele punten uit de profielschets stelt hij vragen. Johan Slootweg antwoordt dat uit de raadpleging naar voren komt dat mensen graag een betrokken burgemeester zien. 'Het ambitieniveau in De Bilt ligt hoog. Plannen maken en nieuwe ideeën inbrengen, het is allemaal welkom, maar met draagvlak en de troepen daarin meenemen. Een daadkrachtig leider loopt niet voor de troepen uit, maar zoekt naar draagvlak en luistert naar argumentatie. Hoewel in de profielschets staat dat bestuurlijke ervaring als burgemeester de voorkeur heeft, is een andere ervaring passend binnen het profiel ook goed. Of de burgemeester een inhoudelijke portefeuille mag krijgen is een zaak van het college.' Slootweg zegt dat dit wel tot de mogelijkheden behoort maar dat de politieke gevolgen beperkt moeten zijn. Hij zegt verder dat niet gezocht wordt naar een burgemeester die het wat rustiger aan wil gaan doen. Ook moet hij als burgemeester geen prominente actieve rol bij een politieke partij spelen..

Samenstelling
De samenstelling van de vertrouwenscommissie is als volgt: Voorzitter Johan Slootweg  (SGP). De raadsleden in de commissie zijn: Dolf Smolenaers (D66), Kees Lelivelt (VVD), Ebbe Rost van Tonningen (Beter De Bilt), Werner de Groot (CDA), Han IJssennagger (Bilts Belang), Anne de Boer (GroenLinks), Krischan Hagedoorn (PvdA), Menno Boer (SP) en Nico Jansen (CU). Wethouder Hans Mieras is adviseur. Gemeentesecretaris Erik Wietses is adviseur/plaatsvervangend secretaris. Griffier Thecla van der Torre is secretaris en plaatsvervangend griffier Fleur van der Schalk is plaatsvervangend secretaris.