Licht in de duisternis tijdens de Nacht van de Nacht.
Licht in de duisternis tijdens de Nacht van de Nacht.

Unieke avondwandelingen

Algemeen Natuur & Milieu

In het hele land vinden zaterdagavond 29 oktober activiteiten plaats in het kader van de Nacht van de Nacht. Een evenement van de Natuur- en Milieufederaties om aandacht te vragen voor de gevolgen van lichtvervuiling.

Samen met IVN Gooi en Omstreken zijn er nachtwandelingen uitgezet in normaal niet toegankelijke natuurgebieden in het Goois Natuurreservaat van ca. 1 uur. Onder leiding van natuurgidsen van het IVN en boswachters van Goois Natuurreservaat hoe spannend en mooi het bos is na zonsondergang. Misschien hoor je een uil, vliegt er een vleermuis langs of hoor je een das ritselen. Het wordt een onvergetelijke belevenis met verrassende ontmoetingen onderweg. 

De wandelingen
De wandelingen starten vanaf de Infoschuur van Goois Natuurreservaat, Naarderweg 103a in Hilversum. Om 19.00 uur vertrekt de eerste wandeling voor kinderen. Totaal zijn er vier wandelingen voor de jeugd, die elk kwartier vertrekken. Vanaf 20.30 uur starten de wandelingen voor volwassenen. Totaal drie wandelingen die ook elk kwartier vertrekken.

Spelregels
Het aantal beschikbare plekken per wandeling is beperkt, registreren via winkel.gnr.nl is noodzakelijk De parkeerruimte is zeer beperkt, kom indien mogelijk met de fiets. Honden zijn tijdens de wandeling niet toegestaan, ook niet aangelijnd. Neem geen zaklantaarns mee en zet je mobiele telefoon uit. De route is helaas niet geschikt voor wandelwagens en rolstoelen. Alleen wandelaars die een reservering via de GNR website hebben gemaakt, kunnen deelnemen aan de nachtwandeling. Inschrijven is mogelijk tot vrijdag 28 oktober. Aan het evenement zijn geen kosten verbonden, een vrijwillige bijdrage is welkom.

Over Nacht van de Nacht
Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Jaarlijks worden miljoenen euro's verspild door inefficiënte verlichting. Slecht afgeschermde lichtbronnen veroorzaken veel stoorlicht dat niet op wegen of straten valt, maar omhoog straalt. Niet alleen mensen hebben last van teveel licht. Ook voor dieren en planten is het belangrijk dat de nachten duister blijven. Een overdaad aan licht verstoort het bioritme van allerlei organismen en kan een heel ecosysteem ontwrichten. Om de schoonheid van de nacht te benadrukken en aandacht te vragen voor de gevolgen van lichthinder, organiseren de Natuur- en Milieufederaties jaarlijks de Nacht van de Nacht.