Elly Broekstra, ondersteunt Marlies Willemse en is tevens huisbezoeker.
Elly Broekstra, ondersteunt Marlies Willemse en is tevens huisbezoeker.

Wegwijzers in de wir-war van voorzieningen

Algemeen Zorg & Welzijn

Er is veel veranderd in zorg en ondersteuning. Mensen moeten, meer dan vroeger, zelf allerlei zaken regelen en bekostigen. Nog niet alle ouderen weten goed hun weg te vinden in deze nieuwe situatie. De gemeente De Bilt en Mens De Bilt benaderen daarom de oudere bewoners actief via het informatief huisbezoek.

Jaarlijks worden ongeveer 750 inwoners van De Bilt 75 of 80 jaar. Zij krijgen een schriftelijke uitnodiging voor een informatief huisbezoek. De 75-jarigen kunnen zich telefonisch of via de mail aanmelden. Bij 80-jarigen neemt een vrijwilliger na 1 of 2 weken contact op.

Thuis
Daarna vindt desgewenst een vertrouwelijk gesprek van ongeveer een uur thuis plaats. Geschoolde vrijwilligers van Mens De Bilt informeren over de mogelijkheden binnen de gemeente op het gebied van wonen, welzijn, zorg en mobiliteit. Ook bespreken zij hoe eventuele problemen aangepakt kunnen worden en welke ondersteuningsmogelijkheden er zijn en hoe die te bereiken zijn. De insteek is dat inwoners tijdig kunnen inspelen op de toekomst en daarbij de regie in eigen hand te houden. Belangrijk is ook dat de wegen naar ondersteuning en voorzieningen vindbaar zijn en dat contact met bijvoorbeeld het Social Team, het Maatjesproject of het steunpunt Dementie makkelijk gelegd kunnen worden.

Huisbezoek op verzoek
Bent u geen 75 of 80 jaar en wilt u dat er een vrijwilliger bij u op huisbezoek komt, dan voldoet een telefoontje naar het Servicecentrum De Bilt op tel. 030-7440595 of mail naar huisbezoek@mensdebilt.nl. Voor vragen kunt u terecht bij Marlies Willemse, coördinator van de informatieve huisbezoeken of bij Elly Broekstra. Zij is huisbezoeker en verzorgt voor de (administratieve) ondersteuning. Zij zijn bereikbaar via tel. 030-7440595 of via de mail huisbezoek@mensdebilt.nl.

Vrijwilliger worden
Vrijwilligers die huisbezoeken afleggen werken zelfstandig en delen zelf hun tijd in. Als vrijwilliger maak je deel uit van een enthousiast team dat regelmatig bij elkaar komt. Wilt u ook huisbezoeker worden? Mail dan naar huisbezoek@mensdebilt.nl.

Marlies Willemse, coördinator huisbezoek