Logo vierklank.nl
V.l.n.r. Boukje Andringa, Ben Hak en Monique Fijen; allen steunpilaren van de St. Maarten-parochie.
V.l.n.r. Boukje Andringa, Ben Hak en Monique Fijen; allen steunpilaren van de St. Maarten-parochie.
Kerkdiensten

Sint Maartenskerk weer op landelijke televisie

door Henk van de Bunt

Voor de tweede keer in korte tijd is de katholieke kerk van Sint Maarten te zien op de landelijke televisie van NPO2. Dat gaat gebeuren op zondag 9 oktober vanaf 10.15 uur. Eerst is er een geloofsgesprek te zien met twee katholieken van deze geloofsgemeenschap, Arancha Fernandez en Boukje Andringa. Daarna begint om 10.30 uur de eucharistieviering waarin pastoor Joachim Skiba voorgaat en An Kolfschoten-van Aken lector zal zijn.

Voor de Maartensdijkse vrijwilligers zal het weer een hele klus zijn, die op zaterdag 8 oktober al begint. Net als bij de viering van 21 augustus zal Loek Fonkert weer de coördinator zijn. 'Dat was toen een intensief weekend. Want op zaterdag wordt het licht al helemaal klaar gezet. En op zondag om 6 uur in alle vroegte wordt de rest van de kerk klaar gemaakt voor de uitzending', zo weet Fonkert van de vorige keer. Maar hij heeft toen ook geleerd dat een goede voorbereiding het halve werk is. 'Door met een draaiboek te werken weet iedere vrijwilliger wat hij of zij moet doen. Dat geeft betrokkenheid op elkaar, maar dat zorgt er ook voor dat iedereen op deze bijzondere dagen mag delen in het succes', aldus Loek Fonkert.

Intimiteit
Op 21 augustus zat de katholieke kerk goed vol. De meeste kerkgangers kwamen toen uit Maartensdijk, sommigen woonden elders en wilden blijkbaar meemaken hoe zo'n televisie-mis nu werkt. 'Omdat de KRO-televisie met onbemande camera's werkt, hebben de kerkgangers weinig overlast van de apparatuur en ervaren ze toch de intimiteit van het kleine kerkgebouw. Dat vonden we de vorige keer ook zo opvallend: onze kerk werd er niet mooier of lelijker op, onze schaapstal kwam over zoals we die ervaren in de normale vieringen. De belichters, geluidsmensen en videospecialisten verstaan hun vak zo goed dat ze elke ruimte in hun kracht en bijzonderheid benutten', zo heeft Loek Fonkert van de viering op 21 augustus geleerd.

Blijheid
Zo heeft het koor onder leiding van Ben Hak ook het nodige opgestoken van de uitzending in augustus. 'Ze weten nu dat ze zestig minuten lang geconcentreerd moeten zijn en dat de camera's elke beweging registreren. Op elk moment kun je in beeld zijn en moet je uitstralen dat je betrokken bent en er plezier in hebt. Want kijkers thuis willen blije en zingende koorleden', zo hebben ze volgens Loek Fonkert ook wel terug gehoord. Maar ze hebben er de eerste keer ook van genoten want ze zongen een strakke viering en hebben alles kunnen laten horen. Want alles klopte en bleef binnen de tijd van 58 minuten.

Televisie
Bijna 100.000 mensen volgen de vieringen op televisie omdat ze niet meer in de gelegenheid zijn om naar hun eigen kerk te gaan. Ze zijn te oud, hebben geen vervoer of zijn beperkt in hun beweging. Daarom volgen ze om 10.30 uur de viering op televisie.

Meer berichten