De eerste bramenslof in het 'land van herkomst' op de Zorgboerderij.
De eerste bramenslof in het 'land van herkomst' op de Zorgboerderij.

Bramenslof bij Bakker Bos

Algemeen Natuur & Milieu

door Henk van de Bunt

Deze week is er bij Bakker Bos in Maartensdijk een zeer speciale bramenslof, gemaakt met bramen van Zorgboerderij Nieuw Toutenburg, in de aanbieding. Maandag 29 augustus gingen banketbakker Matthie Simons en Bert Bos naar de Zorgboerderij om een eerste slof tussen de bramenstruiken aan te bieden.

Van eind augustus tot begin oktober is het bramentijd. Bramen uit eigen tuin besparen een zoektocht naar wilde bramen. Feitelijk is het meeste werk het snoeien, opbinden en het plukken. Bramen kunnen groeien aan een muur of in de vorm van een haag/snoer op een zonnige plaats. Indien de planten goed worden gesnoeid kun je op een relatief klein oppervlak een zeer grote oogst verkrijgen.

Bramen

Bramen groeien over de hele wereld, waardoor de Grieken en de Romeinen, maar ook de Indianen geloofden in de geneeskrachtige werking van deze fruitsoort. Bramen bevatten veel stoffen die kunnen bijdragen aan een gezonde huid. Bramen bevatten veel van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van verschillende belangrijke vitamines en mineralen. Hierdoor is het een gezonde fruitsoort. Daarnaast kan je deze ook prima aan je dieet toevoegen wanneer je graag wilt afvallen, omdat bramen weinig calorieën bevatten. De bramen van de Zorgboerderij Nieuw Toutenburg zijn onbespoten.

Zorgboerderij

Bij zorgboerderij Nieuw Toutenburg in Maartensdijk, waar bakker Bos mee samenwerkt, biedt men kleinschalige dagbesteding aan mensen met een verstandelijke beperking of psychische problemen, waarbij huiselijkheid en gezelligheid voorop staan. Er is een breed scala aan mogelijkheden, met name gericht op groenteteelt, teelt van zacht fruit en veehouderij. Rond de overgang van augustus in september zijn ook bij deze zorgboerderij veel plukbare bramen te vinden. Bramen moeten pas geplukt worden als ze bijna van de struik vallen. De bramensloffen zijn ook bij de Zorgboerderij verkrijgbaar, mede dankzij het fijne samenwerkingsverband tussen de zorgboerderij en Bakker Bos.