Peter Westenbrink voor het informatiebord over David Scott.
Peter Westenbrink voor het informatiebord over David Scott.

Zevende man op maan woonde ooit in De Bilt

Algemeen Algemeen

Door Walter Eijndhoven

Dit jaar is het 60 jaar geleden dat Dave Scott, een toenmalige straaljagerpiloot uit de Verenigde Staten, naar Nederland kwam. Twee jaar later vestigde hij zich in De Bilt, aan de Akker. In de tijd dat hij daar woonde, kon niemand bevroeden dat hij elf jaar later, als zevende mens ooit, een wandeling op de maan zou maken.

'Ter herinnering aan deze Amerikaan is onlangs aan de zijgevel van de flat Akker 133-227 in De Bilt een informatiebord aangebracht', vertelt Peter Westenbrink, initiatiefnemer van het bord en werkzaam bij het KNMI. Hij vervolgt: 'In 1956 kwam Scott naar Nederland, om de NAVO te dienen, net als vele andere Amerikanen in die tijd. Twee jaar later kwam hij voor anderhalf jaar naar De Bilt'. Helaas is over de anderhalf jaar dat Scott in De Bilt woonde niet veel bekend. In juli 1960 ging Scott weer terug naar zijn geboorteland, om daar te beginnen aan zijn studie 'Aeronautics and Astronomics' aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), een studie die twee jaar duurde.

Zevende mens
Westenbrink: 'In 1963 werd in de Verenigde Staten een nieuwe lichting astronauten opgeleid. Scott zat in de derde lichting van dat jaar en ging de opleiding in om astronaut te worden. Drie jaar later maakte hij zijn eerste ruimtereis, met de Gemini 8, samen met Neil Armstrong, de latere eerste mens die voet op de maan zette. De vlucht duurde toentertijd maar zeer kort, omdat de Gemini 8 na een uurtje in de ruimte begon te 'tuimelen' en Scott buiten bewustzijn raakte. Gelukkig konden de astronauten de remraketten gebruiken en keerden zij veilig op aarde terug. De hele reis duurde slechts 10 uur'. De tweede reis van Scott was met de Apollo 9, dat ging al een stuk beter dan de eerste ruimtereis. Tijdens het 'rondjes draaien' om de aarde werden maanlandingen succesvol nagebootst en getest. In 1969 was het zover: Armstrong maakte, met de Apollo 11, zijn eerste reis naar de maan en werd de eerste mens ooit op de maan. Scott volgde 2 jaar later, op 31 juli 1971, als zevende mens met de Apollo 15. Gedurende drie dagen deed hij hier geologisch onderzoek en plaatste allerlei wetenschappelijke instrumenten. Westenbrink: 'Deze ruimtereis was heel bijzonder. Niet alleen deed Scott wetenschappelijk onderzoek op de maan en ging een maanwagentje mee, maar hij verbleef ook 3 keer 6 uur buiten de Apollo, op het maanoppervlak'.

Hoogtepunt
Het is nu 60 jaar geleden dat Scott naar Nederland kwam. 'Een mooie gelegenheid om de 'Biltse maanman' te eren', vindt Westenbrink. Hij vervolgt: 'Wij moeten namelijk niet vergeten dat de maanlandingen beschouwd worden als het hoogtepunt van de twintigste eeuw en een mijlpaal in de geschiedenis van de mensheid. Hier deel van uitmakend, maakt Scott dus heel bijzonder. Reden genoeg om het als 'historisch gegeven' tot een blijvende herinnering tastbaar te maken middels dat bord, nabij zijn voormalig woonadres. De Bilt mag best wel een beetje trots zijn'.

Scott sprak ooit de woorden uit: 'man must explore'. Westenbrink: 'Dat zijn de drie meest wijze woorden van Scott. Ga op ontdekking uit, niet alleen in jezelf, maar ook daarbuiten, tot in de ruimte aan toe'.