Stand van zaken op vrijdag 5 augustus.
Stand van zaken op vrijdag 5 augustus.

Reconstructie kruispunt en bouw fietstunnel De Bilt

Algemeen Algemeen

Tot 19 september voert de provincie Utrecht wegwerkzaamheden uit rond het kruispunt Vollenhoven (N237) in De Bilt. Door het kruispunt anders in te richten en een fietstunnel aan te leggen, verbeteren de doorstroming en de verkeersveiligheid. Om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren, moet de weg periodiek worden afgesloten.

De voorbereidende werkzaamheden zijn gestart in de week van 6 juli en worden zaterdag 13 augustus afgerond. Vanaf maandag 15 augustus wordt gestart met de reconstructie van het kruispunt en de bouw van de fietstunnel. Deze werkzaamheden duren naar verwachting tot maandag 19 september.

Wat gaat er gebeuren
Om de kruising veiliger en overzichtelijker te maken en de doorstroming te verbeteren, worden de volgende werkzaamheden uitgevoerd:

-Aanleg van een fietstunnel aan de noordkant van de Utrechtseweg, onder de Amersfoortseweg; de nieuwe fietstunnel vervangt de bovengrondse fietsoversteek en zorgt voor een veilige en snelle doorgaande fietsroute tussen Utrecht, De Bilt en Zeist.

-Reconstructie van de opstelstroken van Utrecht richting Amersfoort.

-Verlenging van de rechtsaf-strook van Amersfoort naar Utrecht.

-Vervanging van de verkeerslichten.

Wegafsluiting
Op 11 en 12 augustus worden overdag rijstrookafzettingen toegepast, maar alle verkeersrichtingen op de kruising blijven beschikbaar. In de avond en nacht van 12 op 13 augustus is sprake van een wegafsluiting voor de richtingen De Bilt > Amersfoort, Zeist > Amersfoort en Amersfoort > Zeist. De afsluiting gaat in om 20.00 uur 's avonds en duurt tot 08.00 uur de volgende ochtend. Het verkeer wordt omgeleid via De Dreef in Zeist, deze omleiding wordt met gele bewegwijzeringsborden aangegeven.

Werkzaamheden
In de week van 15 augustus start de aannemer met de eerste fase van de reconstructie. Deze fase duurt tot vrijdag 16 september. Tijdens deze periode wordt een groot deel van de fietstunnel gebouwd. Ook worden er werkzaamheden uitgevoerd aan de wegverhardingen, verkeerslichten en wegverlichting. Daarnaast zijn er onderhoudswerkzaamheden aan de busbaan van de Utrechtseweg (N237) tussen de Universiteitsweg (N412) en de Amersfoortseweg (N237). Deze werkzaamheden vinden plaats overdag tussen 16 en 22 augustus. Tijdens de werkzaamheden maken de bussen gebruik van de naastliggende rijstrook.

Weekendafsluiting
Tussen vrijdagavond 16 september, 20:00 uur en maandagochtend 19 september, 06.00 uur wordt de gehele kruising afgesloten voor het verkeer om de kruising te voorzien van nieuw asfalt. Na deze weekendafsluiting is de klus geklaard en zijn het vernieuwde kruispunt en de fietstunnel gereed voor gebruik.

Om op de hoogte te blijven van alle werkzaamheden aan Utrechtse provinciale wegen: @werkaandewegutr op Twitter.