Om de lintendans perfect uit te voeren wordt vooraf heel wat geoefend.
Om de lintendans perfect uit te voeren wordt vooraf heel wat geoefend.

Ook rector 'Onder de bogen' op Werkplaats

Algemeen Algemeen

door Walter Eijnhoven

Afgelopen woensdag vond op het veld van het Basisonderwijs van de Werkplaats (WP) in Bilthoven één van de grote afsluitende activiteiten van het eind van het schooljaar plaats: diverse dansen van de verschillende groepen, de lintendans, gevolgd door 'Onder de bogen', een jaarlijkse traditie op de WP bij de overgang naar een volgende groep. De werkers (leerlingen) van groep acht gaan onder de bogen naar het Voortgezet Onderwijs.

Rector Henk Zijlsta is er bij als woensdag 6 juli, in de laatste week voor de zomervakantie, allerlei activiteiten plaats vinden voor werkers en ouders van het Basisonderwijs. Zijlstra vertelt: 'Onze school bestaat al 90 jaar en heeft vele tradities, waarvan deze dag er één is. De kinderen van de Kinderopvang en de groepen 1/2, 3/4, 5/6 en 7/8 voeren ieder een dans uit. De werkers hebben daar de afgelopen weken veel voor geoefend en dat was te zien: alles liep gesmeerd. Na de diverse dansen door de werkers, begon de "lintendans", waarbij linten om een paal werden geregen. Zijlstra: 'Leuk dat ik deze dag nog, voor de laatste keer, kan meemaken, voordat ik definitief afscheid neem van de Werkplaats. Na elf jaar is de tijd dan toch gekomen om te vertrekken. Ik kijk terug op een geweldige tijd en ik ben trots dat ik mijn steentje heb mogen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de Werkplaats'.

Nieuwe rector
Ook de nieuwe rector Jeroen Croes (per 01/09) is aanwezig bij de diverse activiteiten. Komend vanuit het Dalton-onderwijs in Rotterdam, voelt hij zich al als een vis in het water op de Werkplaats. Jeroen Croes: 'Op 30 mei heeft het toezichthoudend bestuur mij benoemd tot opvolger van Henk Zijlstra, als rector VO en directievoorzitter van de Werkplaats Kindergemeenschap. In overleg met Zijlstra is een programma gemaakt waarin ik op korte termijn al kennis maak met alle onderdelen van de Werkplaats. En het bevalt mij hier goed, kan ik je wel vertellen'. Natuurlijk komt dat ook door de verwantschap van onderwjs. Wat Croes ook erg aanspreekt binnen de Werkplaats is de vrijheid en de uitgesproken vorm binnen het onderwijs van WP. Hij vervolgt: 'De maatschappij verandert voortdurend en daarop moeten wij onze kinderen voorbereiden. Wij moeten hen niet alleen hoogwaardige kennis bieden, maar ook vaardigheden aanleren die hen in staat stelt zichzelf staande te houden. Samenwerking en creativiteit zijn daarvoor belangrijk. Aan die vorming werk ik graag mee'.

Bogen
Na een uur van dansen gingen alle oudste werkers van de groepen 2, 4, 6 en 8 'onder de bogen' door. Groep 8 wordt zoals ieder jaar door de rector van het Voortgezet Onderwijs aan het eind van de bogen opgehaald en vertrekt zo letterlijk, maar vooral ook symbolisch naar het VO. Dit jaar was dat iets anders: Henk Zijlstra, vertrekkend rector, ging samen met deze werkers 'onder de bogen' door en de nieuwe rector Jeroen Croes wachtte de werkers op en nam ze - samen met de teamleiders - mee naar het Voortgezet Onderwijs.

(Niet) los
Helemaal los van het onderwijs komt Zijlstra niet. Hij vertelt: 'Behalve dat ik meer tijd wil besteden aan familie, vrienden, kunst en cultuur, heb ik al afspraken gemaakt over werkzaamheden, die mij na aan het hart liggen: het belang van cultuur en creativiteit in onderwijs én de samenwerking tussen scholen en opleidingsinstituten in opleiden, professionaliseren en onderzoek doen'.

De scheidend rector Henk Zijlstra(r) en de komend rector Jeroen Croes.