Burgemeester Arjen Gerritsen bindt de strijd aan met midgetgolfeigenaar Erik Polders.
Burgemeester Arjen Gerritsen bindt de strijd aan met midgetgolfeigenaar Erik Polders.

Midgetgolfbaan Bilthoven bestaat 50 jaar

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Met een feestelijk programma werd zaterdag 2 juli het vijftig-jarig bestaan gevierd van de Midgetgolfbaan Bilthoven aan de Julianalaan. Burgemeester Arjen Gerritsen opende het festijn met een toespraak en speelde drie banen tegen eigenaar Erik Polders. Vanaf 11.00 uur was het een vol programma met de vrijwillige brandweer, de jeugdbrandweer en natuurlijk muziek, verzorgd door het Kunstenhuis.

Op 30 juni 1966 werd de midgetgolfbaan officieel geopend door toenmalig burgemeester Kaeso Fabius. De volgende dag kreeg de golfbaan een certificaat van de "Stichting voor actieve recreatie" en voldeed hiermee aan alle eisen van een wedstrijdbaan. Erik Polders vertelt: 'Al bijna mijn hele leven ben ik gek van het spelletje. Toen ik zes jaar oud was ben ik met mijn opa en oma, vanuit Utrecht, een keer wezen midgetgolfen en dat is mij altijd bijgebleven. Zo leuk vond ik dat. Natuurlijk wist ik in die tijd niet meer waar die midgetgolfbaan lag, tot ik in 1973 naar De Bilt verhuisde en de midgetgolfbaan weer ontdekte. In 1977 werd ik lid van de Vereniging'. Polders kon best een aardig balletje slaan en speelde al snel op allerlei toernooien, competities en kampioenschappen in Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Malta. Uiteindelijk werd hij in 1988 ook lid van het Nederlands team.

Beginjaren
Polders vervolgt: 'Na jaren lid te zijn geweest van de vereniging werd een droom werkelijkheid. In 1988 nam ik de Midgetgolfbaan Bilthoven over van de familie De Beus, maar een midgetgolfbaan exploiteren én competitiespelen ging niet goed samen. In 1993 besloot ik te stoppen met wedstrijdspelen'. In de jaren die volgden werd veel vernieuwd aan de golfbaan. Er werd een plan gemaakt alle 18 banen in een ander jasje te steken, met asbestvrije platen, nieuwe terrasstoelen en terras en goede bestrating langs de banen. Polders: 'Ja, en dat was nog niet alles. In die beginjaren werkte ik ook nog als baliemedewerker bij Postkantoren. Dat geld had ik hard nodig om te kunnen investeren in mijn golfbaan. Gelukkig lukte dat, met veel hulp van mijn ouders. Uiteindelijk kon ik op 1 juni 2007 voor mijzelf beginnen'. Nog in datzelfde jaar werd de kiosk helemaal vernieuwd en werd, in de jaren die volgden, de midgetgolfbaan tot die het nu is. Polders:' Met een eigen bedrijf ben je altijd aan het werk en ik ben er trots op dat ik mijn droom, samen met anderen, heb kunnen realiseren'.