Connie Brouwer (Beter De Bilt) begeleidt Peter van de Water als Gast van de Raad.
Connie Brouwer (Beter De Bilt) begeleidt Peter van de Water als Gast van de Raad.

Uit de gemeenteraad van 30 juni

Algemeen Politiek

door Guus Geebel

Burgemeester Gerritsen verwelkomde de heer Peter van de Water als 'Gast van de raad'. Een 'Gast van de raad' is een politiek geïnteresseerde inwoner van De Bilt, die de raadsvergadering bijwoont en een persoonlijke ontvangst van een van de raadsleden krijgt. Peter van de Water werd begeleid door Connie Brouwer van Beter De Bilt en was tot het eind aanwezig.

Biga
De raad gaat unaniem akkoord met het afsprakenkader over de toekomst van de Biga Groep B.V. Biga is een sociaal werkbedrijf in midden Nederland. Voor Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist begeleidt Biga medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt naar passend werk.

Startnotitie  
De Startnotitie onderwijsachterstanden wordt met algemene stemmen aangenomen. De notitie heeft als doel het met draagvlak ontwikkelen van actueel lokaal onderwijsachterstandenbeleid. 'Voor ons moet kwaliteit voorop staan', aldus Bertus Voortman (D66). 'Alles wat niet vroeg geïnvesteerd wordt op onderwijs op sociaal vlak komt dubbel en dwars in kosten en gebrek aan kwaliteit terug.' Ebbe Rost van Tonningen (Beter De Bilt) mist ouderbeleid in de startnotitie. Hij mist verder een duidelijk vooruitzicht voor de opvang van kinderen van statushouders. Han IJssennagger (Bilts Belang) wil meer ambitie. Erik van Esterik (PvdA) stelt dat het kind de hoogste prioriteit heeft, maar hij wil ook een plek voor de omgeving van het kind, ouders en verzorgers. Wethouder Madeleine Bakker zegt dat de betrokkenheid van ouders heel belangrijk gevonden wordt. In het vierde kwartaal komt de nota uit.

Gezondheidsnota
De Gezondheidsnota wordt met algemene stemmen aangenomen. Door een raadsbreed aangenomen amendement, ingediend door Connie Brouwer verandert de zin in de nota dat de buurtcoach zich vooral richt op kinderen en senioren in: De buurtcoach blijft gehandhaafd en richt zich vooral op jeugd tot 19 jaar en senioren. Met de nota zet het college een koers uit die aansluit bij lopende initiatieven. Daarnaast biedt de nota op beperkte schaal ruimte voor nieuwe initiatieven. Beter De Bilt en de SGP vragen in een motie extra aandacht voor mantelzorg. Connie Brouwer wil dat als speerpunt opgenomen zien. Johan Slootweg (SGP) is bezorgd omdat de regering grote druk legt op arbeidsparticipatie, waardoor weinig ruimte overblijft voor mantelzorg. De motie wordt verworpen.

Speelruimtebeleid
Bij de behandeling van de startnotitie speelruimtebeleid in februari jl. vonden de meeste fracties dat het ambitieniveau 'basis' een tandje hoger kan. Wethouder Jolanda van Hulst stelde voor het voorstel in te trekken en het na de vaststelling van de Kadernota 2017 op 23 juni opnieuw te behandelen. De burgerpeiling gaf aan dat mensen tevreden zijn over de speelmogelijkheden. De wethouder besloot daarom de oorspronkelijke notitie aan de raad voor te leggen. Bij de besluitvorming daarover op 30 juni staakten de stemmen. Dit betekent dat in september opnieuw stemming plaatsvindt. Martijn Koren (CDA) vraagt in een motie de participatie met buurtbewoners leidend te laten zijn en bij initiatieven financiële consequenties duidelijk te maken. De motie die steun krijgt van de raad, vraagt het college verder creatief  te zijn en met de huidige middelen het lopend beleid voort te zetten. In een motie vraagt Johan Slootweg voor werkzaamheden aan speelvoorzieningen tenminste een lokale ondernemer uit te nodigen. De motie wordt aangenomen, evenals een motie van Erik van Esterik (PvdA) om aandacht te besteden aan avontuurlijk spelen. Een tweede motie van de PvdA om bij het speelbeleidsplan de invoering van een fonds bewonersinitiatieven te betrekken wordt verworpen.

Hamerstukken
Bij hamerslag stelt de raad de volgende agendapunten vast: Het Koersdocument implementatie Omgevingswet, de ruimtelijke randvoorwaarden locatie Beatrixlaan 1 Bilthoven, de verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingswet, aanvullende welstandseisen locatie Boslaan 32 Bilthoven en de verordening tot eerste wijziging van de Huisvestingsverordening.