Hugo van Usen bedankt vrijwilligster Ans voor haar inzet gedurende 12,5 jaar.
Hugo van Usen bedankt vrijwilligster Ans voor haar inzet gedurende 12,5 jaar.

Samen Verder vreest voortbestaan

Algemeen Algemeen

Het programma van eisen voor het nieuwe zwembad Brandenburg komt volgens voorzitter Hugo van Usen van Sportstichting Samen Verder niet overeen met de fysieke eisen, die door de gebruikersgroepen aan het projectteam van het nieuwe zwembad zijn geformuleerd.

Van Usen: 'De noodzakelijke gebruikerseisen voor onze groep leden met een verstandelijke en- of een lichamelijke beperking zijn door de Biltse politiek te ongenuanceerd geïnterpreteerd en wel op een wijze dat het lijkt alsof aan de wensen/eisen van Samen Verder tegemoet wordt gekomen. Dit is geenszins het geval. Mooi is dat een deel van het bad een beweegbare bodem heeft en dat het bad gescheiden kan worden in twee temperatuurzones, echter blijft de operationele uitvoering, de exploitatie en het gebruikersrooster, ondanks herhaaldelijk verzoek, vooralsnog gehuld in een dikke mist van onduidelijkheid'.

Problemen
Bij gesprekken met de gebruikersgroepen is het afgelopen jaar aan de gemeente duidelijk aangegeven, dat de gekozen opties gaan leiden tot problemen. Van Usen: 'Na bezoek van een aantal gebruikersgroepen aan een vergelijkbaar zwembad in Culemborg wordt de indruk bevestigd, dat er gekozen is om de raad voor te liegen en het huidige plan door te drukken. Hier wordt geheel voorbij gegaan aan het algemeen gebruikersbelang, het is overduidelijk dat het plan zoals deze nu door de Biltse politiek wordt doorgedrukt niet naar tevredenheid van de gebruikers exploiteerbaar is. Een kwalijke zaak, waarvan de gevolgen pas duidelijk worden als het zwembad klaar is'.

Voortbestaan bedreigd
Van Usen gaat er vanuit dat wethouder Van Hulst dan op eenzelfde doortastende wijze doorpakt en haar aftredende verantwoordelijkheid neemt. Echter…dan is het kwaad geschied en moeten gevolgen genomen worden. Verwacht wordt dat het nieuwe zwembad voor Samen Verder zal leiden tot de situatie, dat het zaterdagmorgenrooster geen beschikbaarheid meer biedt waardoor een groot aantal van de gehandicapte sporters letterlijk aan de kant staat. Van Usen opnieuw: 'Wanneer de gemeente stoïcijns vasthoudt aan het huidige plan van zwembad Brandenburg verwacht het bestuur van SSVB genoodzaakt haar voortbestaan te overwegen, een stichting die al sinds 1989, met sportieve inzet, wekelijkse activiteiten organiseert voor mensen met een verstandelijk- en of een lichamelijke beperking. Een kwalijke zaak'.    
(Patrick van Amerongen)