Het laatste woord over de toekomst van zwembad Brandenburg is nog niet gesproken aldus Robert Havelotte, Johan L'Honoré Naber en Lea van der Poort.
Het laatste woord over de toekomst van zwembad Brandenburg is nog niet gesproken aldus Robert Havelotte, Johan L'Honoré Naber en Lea van der Poort. foto Reyn Schuurman

Het nieuwe zwembad is te duur

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

De gemeente De Bilt gaat voor teveel geld een te klein zwembad bouwen waar naar alle waarschijnlijkheid niet iedereen gebruik van kan maken. Dat is de in een uitgebreid persbericht aangegeven conclusie van een Biltse delegatie, na een bezoek aan het Culemborgse zwembad De Waterlinie.

Het gemeentebestuur van De Bilt had de verschillende gebruikersgroepen voorgesteld om eens in Culemborg te gaan kijken, vooral om te kijken hoe ze in het Gelderse bad de zogeheten klapwand gebruiken. Door het gebruik van een dergelijke wand kunnen twee verschillende temperaturen in hetzelfde bad tot stand worden gebracht.

Beweegbare bodem
Vrijdag 6 mei hebben de vertegenwoordigers van de gebruikersgroepen (Biltse Sport Federatie, Actiecomité Behoud zwembad, Stichting Samen Verder, BZC Brandenburg, Ouder&Kind zwemmen en Fibroswim) van zwembad Brandenburg een bezoek gebracht aan het 2521-zwembad in Culemborg. Robert Havekotte: 'Wij werden met alle vriendelijkheid en openheid ontvangen door de penningmeester van de Stichting Zwembad Culemborg en de bedrijfsleider van het zwembad. Zij gaven ons informatie en wezen op de verschillen: Culemborg maakt gebruik van twee beweegbare bodems. In het Biltse plan is maar in één beweegbare bodem voorzien. Ook is het bad in Culemborg zo'n dertig procent groter dan het bad waar de Biltse politiek 'ja' tegen heeft gezegd. Daardoor blijft er in De Waterlinie, ook na het installeren van de klapwand, voldoende ruimte over voor twee groepen gebruikers. Of dat in De Bilt straks ook gaat lukken is even de vraag'.

Klapwand
De Biltse delegatie vindt dat de Biltse politiek een aantal zaken heeft onderschat. Zo duurt het een half uur voor de klapwand overeind staat en weer neergelaten wordt. Gedurende die periode kan het bad niet worden gebruikt. Bovendien vermengt het koude zich dan met het warme water. Daardoor blijft de temperatuur geruime tijd gemiddeld te hoog. Dat betekent dat er bij het maken van een rooster strak gepland moet worden en dat er veel potentiële gebruikerstijd verloren gaat door het installeren en later weer neerhalen van de klapwand.

Stichting Water
In De Bilt heeft Stichting Water lange tijd gepleit voor een nieuw en groot bad in De Bilt. De politiek heeft dat plan afgeschoten omdat het te duur zou zijn. Drijvende kracht achter Stichting Water was oud-waterpolotopper Robert Havekotte. Hij en de andere vertegenwoordigers van de Biltse zwemdelegatie vergelijken in het persbericht uitgebreid de cijfers van Culemborg met die van De Bilt en concluderen dat het exploitatietekort in De Bilt straks groter is dan in Culemborg terwijl het bad juist veel kleiner is. Havekotte: 'Ook al schatten wij de kans klein, dat de politiek nog op haar schreden terugkeert; toch houden wij een pleidooi om nog eens naar de plannen te kijken'.

Verbazing
Het bezoek aan het Culemborgse bad bracht louter verbazing. Gebruiker Hugo van Usen van Stichting Samen Verder: 'We zijn verbaasd dat Culemborg drie banen heeft met verwarmd water en wij maar twee. Nog meer verbaasd zijn wij dat dit zwembad is gebouwd met een tekort van 275.000 euro per jaar. In De Bilt is er een tekort van 369.000 euro per jaar. Hoe kan dat?'

Goed rooster
De gebruikersgroepen twijfelen ernstig of het nieuwe zwembad straks aan de eisen voldoet en of iedereen er in kan. Havekotte opnieuw: 'Op toezeggingen als een rooster waaruit blijkt dat iedereen in het bad terecht kan krijgen we geen respons. De wethouder heeft later wel aangegeven dat iedereen er in kan, maar niet zoveel als nu. Wij vragen de wethouder nu eens echt antwoord te geven op onze vragen, zoals toegezegd. Wanneer we nog steeds aan het lijntje gehouden worden zullen we de bevolking opnieuw gaan informeren en vragen te reageren, via onze website, facebook en twitter. Met als doel de politiek in beweging te krijgen en zich niet meer te verschuilen achter het coalitieakkoord'.

Vergelijk
De gemeente De Bilt vindt dat een vergelijk niet mogelijk is. 'De kosten bij nieuwbouw en exploitatie van een zwembad worden beïnvloed door veel factoren. Dit maakt het lastig om de exploitatiekosten van zwembaden met elkaar te vergelijken', aldus gemeentewoordvoerder Phyllis Maarsman. 'Wij hebben zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van gebruikers'. Het nieuwe zwembad moet eind volgend jaar in gebruik worden genomen.