Op uitnodiging van de medewerkers van de kinderboerderij kwam de heer Chester van Wieringen van de ING de plantenkas bewonderen. Op de foto een aantal medewerkers van de kinderboerderij. V.l.n.r. Tom de Vries, Masja, Chester van Wieringen en Tom van der Meer.
Op uitnodiging van de medewerkers van de kinderboerderij kwam de heer Chester van Wieringen van de ING de plantenkas bewonderen. Op de foto een aantal medewerkers van de kinderboerderij. V.l.n.r. Tom de Vries, Masja, Chester van Wieringen en Tom van der Meer.

Kinderboerderij De Schaapskooi wint plantenkas

Algemeen Natuur & Milieu

door Kees Diepeveen

In een door het ING Nederland-fonds uitgeschreven wedstrijd voor goede doelen is het verzoek voor het bekostigen van een plantenkas in de moestuin van de kinderboerderij aan de Melkweg in Bilthoven in de prijzen gevallen. Een tweede plaats leverde het mooie bedrag van 3000 euro op. Met dit bedrag kon de gewenste plantenkas worden aangeschaft en geplaatst.

De moestuin op het terrein van de Kinderboerderij heeft gedurende dit jaar een ware metamorfose ondergaan. Geetje van Dijk van Reinaerde: 'Nadat met de actie NLDoet in maart de moestuin was uitgebreid en grote bakken waren gemaakt is met het plaatsen van de plantenkas een prachtig werkgebied ontstaan voor de cliënten van Reinaerde. De kas is zodanig aangepast dat ook de medewerkers, die slecht ter been zijn hierin kunnen werken. In juli staat de officiële opening van de plantenkas gepland'.

Courgettes
De grond op het terrein is erg arm. Maar in de bakken zit vruchtbare grond zodat de gekweekte groenten met de nodige zorg goed kunnen groeien. De plantenkas wordt vooral gebruikt om groenten op te kweken tot kleine plantjes en daarna uit te zetten in de bakken. Komkommers, augurken, courgettes, tomaten en pepers laten zich nu bewonderen en zijn bijna gereed om in de bakken geplaatst te worden. Met de inzet van de plantenkas kunnen meer groenten gekweekt worden en door de verkoop van de groenten aan bezoekers ook nog iets worden verdiend.  

Chinchilla's
Kinderboerderij De Schaapskooi maakt onderdeel uit van een actieve buurt. Dagelijks komen (groot-)ouders met hun kinderen de dieren bezoeken, in de speeltuin spelen en wat drinken in het theehuis. Er worden ook regelmatig activiteiten georganiseerd. Met ongeveer 14 cliënten van Reinaerde worden o.a. schapen, geiten, varkens, konijnen, pony's, chincilla's, en het terrein onderhouden. Ondersteund door 20 vrijwilligers, die de technische klussen uitvoeren en die de weekenddiensten draaien. Het is een echte ontmoetingsplek voor jong en oud in de buurt en binnen de openingstijden vrij toegankelijk. Nu de plantenkas al zo intensief in gebruik is vonden de medewerkers van de kinderboerderij het tijd om de schenker van de prijs de kas te laten zien. Daar wilde de heer Van Wieringen van de ING graag tijd voor vrijmaken.