Logo vierklank.nl
Arjen Gerritsen onthult het bord.
Arjen Gerritsen onthult het bord.
Algemeen

Fairtrade aan de weg

door Walter Eijndhoven

Ondanks dat de gemeente De Bilt al vijf jaar Fairtrade Gemeente is, werd op donderdagmiddag 12 mei, ter hoogte van de skatebaan aan de Biltse Rading, het eerste Fairtrade bord geplaatst door burgemeester Arjen Gerritsen. Dankzij diverse sponsoren zullen op meerdere plaatsen, aan de buitengrens van de gemeente, borden worden geplaatst.

De Bilt mag zich dit jaar voor het vijfde jaar achtereen 'Fairtrade gemeente' noemen. Henk Zandvliet, voorzitter van de werkgroep Fairtrade gemeente, vertelt: 'Sinds 2010 heeft onze werkgroep als doelstelling de gemeente in een echte Fairtrade gemeente te transformeren. Wij willen zoveel mogelijk consumenten, bedrijven en organisaties benaderen en hopen dat zij uiteindelijk overstag gaan om Fairtrade producten te kopen, dat wil zeggen producten, waar zij een eerlijke prijs voor betalen'. Fairtrade staat voor eerlijke handel. Dat betekent dat producenten in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs krijgen voor hun product. En dat de omstandigheden waarin zij werken menswaardig zijn. Dus ook geen kinderarbeid, geen extreem lange werktijden en aandacht voor milieuvriendelijke productieprocessen.

Sponsors
Zandvliet vervolgt: 'Vijf jaar geleden zijn wij op zoek gegaan naar sponsors en dat is ons goed gelukt. Veel winkels, bedrijven, scholen, sportverenigingen, kerken en maatschappelijke organisaties binnen De Bilt hebben zich reeds aangemeld. Daar zijn we erg trots op'. Het logo van Fairtrade gemeente stond voorheen op de gemeentelijke website. Begin dit jaar verdween het logo echter van de website en werd gezocht naar een andere manier van profileren. Gelukkig was een aantal sponsors (Bilthoven Biologicals, MENS De Bilt, Warande Wooncentrum Schutsmantel en Eko Plaza de Bilt en Bilthoven) bereid een deel van de kosten op zich te nemen. Samen met de gemeente konden op deze manier echte borden worden aangeschaft.

De vraag naar Fairtrade producten wordt steeds groter. Er is alle reden om daarmee door te gaan. Middels diverse activiteiten zal, in de Fairtradeweek in oktober/ november, hieraan meer aandacht worden besteed.

Meer berichten