Biltse kunstenaars op de trappen in Het Lichtruim in Bilthoven.
Biltse kunstenaars op de trappen in Het Lichtruim in Bilthoven.

Overzichtstentoonstelling Kunstkring BeeKk in Lichtruim

Algemeen Kunst & Cultuur

door Walter Eijndhoven

Van heinde en verre kwamen de Biltse kunstenaars naar Het Lichtruim in Bilthoven toegestroomd. Woensdag 11 mei was de dag dat zij een aantal van hun kunstwerken  konden inleveren voor de expositie. Bezoekers van Het Lichtruim krijgen zo alvast een voorproefje van wat hen te wachten staat tijdens de Kunstroute op 21 en 22 mei.

Tussen 9.00 uur en 10.00 uur konden leden van de Kunstkring hun schilderijen, kommen, schaaltjes en beelden inleveren bij het verzamelpunt in Het Lichtruim. Het thema van 2016 was goed te zien, overal overheerste de kleur 'rood'. Op elk schilderij of beeld dat werd ingeleverd was wel iets roods te zien. Kunstkringlid Aljona Belyaeva uit Bilthoven is er al vroeg bij en popelt van ongeduld om haar schilderij 'Oud kasteel' in te leveren bij het verzamelpunt. Samen met Susan van Duijkeren exposeert zij aan de Haydnlaan 47 in Bilthoven. Belyaeva vertelt: 'Al bijna vanaf het begin ben ik erbij. Het is altijd weer leuk om mee te doen met de Kunstroute. Voor dit jaar heb ik mijn schilderij 'Oud kasteel' meegenomen, een abstract schilderij, naar kasteel Marburg in Duitsland. Natuurlijk heb ik nog veel meer schilderijen, dus ik hoop dat velen bij Susan en mij een kijkje komen nemen'.

Schopschijf
Bart Keizer uit Maartensdijk exposeert, samen met Paul Werner aan de Groenekanseweg 15, met keramiek en is één van die andere leden die een speciale schaal van aardewerk komt inleveren in Het Lichtruim. De schaal is geheel wit, maar met een rood lint er omheen, voldoet het toch aan het thema 'rood'. Keizer vertelt: 'Al 23 jaar zit ik in het vak. En nog steeds vind ik het geweldig om bezig te zijn met klei. Deze schaal is gemaakt van een soort modderige klei. Door het reliëf in de klei, moet de schaal diverse processen doorlopen, voordat hij de oven in kan op een temperatuur van duizend graden. Daarna wordt hij nog een tweede keer gebakken'. Zo'n schaal maken, kost nog best veel tijd. Minimaal twee uur. En alles op de schopschijf, net als de ambachtslieden vroeger hun potten en schalen bakten. Keizer vervolgt: 'In de Domkerk in Utrecht staat een heel mooi doopvont. Ik was zo onder de indruk van de vorm van dit doopvont, dat ik er één heb nagemaakt, en dat is deze geworden'.

Kunstroute
Ook dit jaar organiseert Kunstkring BeeKk dus weer een kunstroute. Geïnteresserden zijn van harte welkom op 25 adressen in De Bilt, Bilthoven, Groenekan en Lage Vuursche. Liefst 62 kunstenaars willen hun werk graag laten zien en erover vertellen. Er zijn niet alleen schilderijen, maar ook beelden, kommen, schalen, tassen, glaswerk en foto's te zien. Op vrijeschool Het Zonnewiel in De Bilt, op het adres Weltevreden 6, kunnen kinderen zelf aan de slag met allerlei kunstactiviteiten, maar kunt u ook werken bewonderen van een aantal kunstenaars.

Zaterdag 21 mei om 10.00 uur, wordt de route door wethouder Hans Mieras geopend, in Het Lichtruim. Hier is de overzichtstentoonstelling nog tot 29 juni te bekijken. Voor meer informatie: www.kunstkringbeekk.nl