Hella en Wim van Schaik openen de tentoonstelling onder toeziend oog van burgemeester Annemiek Vermeulen van Leusden (rechts).
Hella en Wim van Schaik openen de tentoonstelling onder toeziend oog van burgemeester Annemiek Vermeulen van Leusden (rechts). foto Reyn Schuurman

Tentoonstelling uit Collectie Van Schaik

Algemeen Kunst & Cultuur

Hoeve Groot Zandbrink in het buitengebied van de gemeente Leusden vormt vanaf 1 mei tot en 12 juni 2016 het passende decor voor een expositie van 'boerenkunst' afkomstig uit de collectie van het Groenekanse echtpaar Van Schaik: Met Flehite de boer op. Een expositie georganiseerd door Stichting Kleurrijk Leusden in samenwerking met Museum Flehite.

Hoeve Groot Zandbrink is een monumentale boerderij in de gemeente Leusden. Midden in het agrarische landschap van landgoed De Boom, met houtwallen, singels en bosjes.

Centrum van activiteiten.
Een enthousiast  team van vrijwilligers heeft ervoor gezorgd dat de vorige jaar heropende hoeve een centrum is geworden van activiteiten. Zij beheren de collectie historische werktuigen. Een deel hiervan maakt deel uit van de tentoonstelling. Er is een historische moestuin en een siertuin. Er worden streekeigen houten landhekken gemaakt. De akkers worden beheerd door burgers en boeren. Een groep imkers beheert de bijenstal en vogelliefhebbers beschermen uilen en zwaluwen.

Boerenkunst
Hoeve Groot Zandbrink vormt een uniek decor voor een museale kunsttentoonstelling met als thema het boerenleven, 'boerenkunst' dus. De collectie van boerenzoon Wim en zijn vrouw Hella van Schaik (Groenekan) kan nergens beter getoond worden. Wim van Schaik heeft van jongs af aan een grote passie voor kunst: hij en zijn vrouw Hella verzamelden meer dan duizend kunstwerken. Opvallend in de collectie is de nadruk op het Hollandse polderlandschap en de 'bewoners' van het boerenland: bronzen beelden van boerderijdieren en schilderijen van het uitgestrekte polderland met daarin 'boeren en buitenlui'. Een deel van de collectie is te zien op Hoeve Groot Zandbrink. Men treft werken aan van ondermeer: Dirk Breed, Peter Vos, Maarten Jungman, Han Mes, Wim Vaarzon Morel jr. en beeldhouwkunst van Lia Breed, Jaap Deelder, Floyd DeWitt,  Hetty Heyster en Jaap Kaas en anderen.

Tentoonstelling
De gratis tentoonstelling is te bezichtigen van zondag 1 mei tot en met zondag 12 juni 2016. Open van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 16.00 uur. De tentoonstelling is aantrekkelijk voor gezinnen: speciaal voor de tentoonstelling is door de Groene Belevenis uit Leusden een speurtocht gemaakt die aansluit op de belevingswereld van kinderen. Aangrenzend aan de locatie loopt een klompenpad en er is een toeristisch overstappunt. [HvdB]