Archief Stichting Jits Bakker Collectie.
Archief Stichting Jits Bakker Collectie.

Beeld Johan Cruijff verdient ereplaats

Algemeen Kunst & Cultuur

door Walter Eijndhoven

Op Landgoed Beerschoten in De Bilt staan zo'n 31 beelden van de reeds overleden beeldhouwer Jits Bakker. Alle beelden van Bakker in het park hebben wel een verhaal, maar eén beeld springt daar wel heel erg uit. Het beeld 'Sliding', dat twee voetballers in duel voorstelt, is geïnspireerd op de sierlijkheid van Johan Cruijff. Sterker nog, Johan Cruijff heeft er zelf aan meegewerkt.

Tibo van de Zand, zoon van Jits Bakker vertelt: 'Gedurende de periode dat het beeld werd vervaardigd, in 1986, is Johan Cruijff meerdere malen hier bij ons thuis geweest in het atelier 'De Kooi', om aan het beeld te werken'. Tijdens het WK Voetbal in Mexico van 1986, kreeg Bakker de opdracht een kunstwerk te maken, dat tijdens een liefdadigheidsgala moest worden geveild. Het werk, waar Cruijff helemaal achterstond, bracht een half miljoen euro op, voor het grootste weeshuis van Mexico, met duizend weeskinderen.

Sliding
Tibo vertelt verder: 'Dit bijzondere beeld verdient gewoon een ereplaats. Ik denk hierbij aan de Amsterdam Arena. Als de naamsverandering er komt en het wordt straks het Johan Cruijff Stadion, dan is dat de perfecte plek voor de Sliding, een kunstwerk mede gecreëerd door de voetbalmeester zelf. De Sliding bestaat uit twee voetballers, waarvan de ene speler middels een sliding de bal op de ander probeert te veroveren. Wie van de twee is Cruijff? Zeg het maar. Dit beeld is Johan, het is een twee-eenheid. Hij kon op prachtige wijze een bal heroveren, maar wist ook op ongekend sierlijke wijze tackles te ontwijken. Zij zijn Johan, zou ie op zijn Cruijffiaans kunnen zeggen'.

Stichting
Binnen de Stichting Jits Bakker Collectie hoopt men nu dat het beeld een ereplaats zal krijgen in het stadion. Helaas is het niet aan de Stichting om daarover te beslissen. Tibo zou het geweldig vinden als het beeld wordt onthuld door koning Willem-Alexander, zoals iedereen weet, een groot sportliefhebber en voormalig lid van het NOC/NSF. Maar voor het zover is, moet nog heel veel gebeuren.