Leerlingen luisteren aandachtig naar wat er bij veiligheid in het stadion van FC Utrecht komt kijken.
Leerlingen luisteren aandachtig naar wat er bij veiligheid in het stadion van FC Utrecht komt kijken.

Stewardproject Groenhorstcollege geslaagd

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Samen met een aantal leerkrachten, hebben leerlingen van het tweede studiejaar aan het Groenhorstcollege in Maartensdijk afgelopen woensdag hun stewardproject geëvalueerd. Om eens te horen hoe steward-zijn nu in het echt gaat, had de school Jan van der Velde, assistent-veiligheidscoördinator bij FC Utrecht, uitgenodigd om over zijn werk te vertellen.

De opleiding tot steward is een onderdeel van de stage van alle tweedejaarsleerlingen van de Maartensdijkse school. Deze stage is dan weer een voorbereiding op een maatschappelijke stage in het derde jaar. Totaal hadden 24 leerlingen zich aangemeld voor het stewardproject. Afgelopen woensdag vond de evaluatie plaats van de stewardtraining. Voordat de leerlingen mochten doorgeven of zij verder wilden met het project, had de school Jan van der Velde uitgenodigd om eens over zijn ervaringen te vertellen, want wat is nu leuker dan verhalen te horen van iemand die helemaal in deze business zit?

FC Utrecht
Van der Velde: 'Onze afdeling Veiligheid en Wedstrijdorganisatie FC Utrecht bestaat uit zo'n 200 personen, waaronder beveiligers, stewards en servicemedewerkers. Bij elke thuiswedstrijd zijn wij aanwezig om orde te houden binnen het stadion en om mensen eventueel te fouilleren. Vooral bij zogenaamde risicowedstrijden (categorie C) is de controle strenger dan normaal en wordt één op één gefouilleerd. Bij wedstrijden met minder risico fouilleren wij selectief, bijvoorbeeld als iemand opvallend gedrag vertoont. Natuurlijk proberen wij niet alleen orde te houden binnen het stadion, maar staan wij ook paraat bij mogelijke calamiteiten, zoals brand. Daarom staan wij ook continu in contact met de politie en de brandweer'. De leerlingen van het Groenhorstcollege horen de verhalen aandachtig aan. Zij vinden het soms al moeilijk om klasgenoten, of leerlingen van hogere klassen, aan te spreken op hun gedrag in de gangen van het college.

Contact
Van der Velde vervolgt zijn verhaal: 'Tijdens de wedstrijden zitten ongeveer 15 collega's op de commandokamer. Zij staan voortdurend in contact met de stewards op de tribunes. Normaliter is FC Utrecht baas in eigen huis, maar mocht het uit de hand lopen, bijvoorbeeld rellen tussen supporters, dan neemt de politie onze rol over en is onze Veiligheidorganisatie ondersteunend'. Op het Groenhorstcollege speelt dit zich af op microniveau. Christiaan, tweedeklasser vertelt: 'Als ik leerlingen aanspreek op hun gedrag in de gang, wordt daar meestal wel gehoor aan gegeven. Als dat niet gebeurt, geef ik het door aan Maarten, de conciërge van de school'. Eigenlijk gebeurt op school dus precies hetzelfde als bij een grote organisatie als FC Utrecht.

Van der Velde haakt hierop in: 'In het stadion hangen overal camera's, tot op 110 meter afstand kan alles in de gaten worden gehouden. Vooral in bepaalde vakken houden wij iedereen in de gaten. Mocht zich iets voordoen, dan kunnen wij een persoon aanhouden en deze bijvoorbeeld een stadionverbod geven, maar meestal proberen wij eerst zijn gedrag bij te schaven, voordat wij tot straffen overgaan. Ook hier weer een parallel met bepaalde situaties op school. Op het Groenhorstcollege wordt bijvoorbeeld gekeken welke leerlingen het lastigst zijn en wordt dit met elkaar besproken.

Aan het eind van de evaluatie wordt aan alle stewards gevraagd wie door willen met dit project. Zeven personen melden zich aan, toch aardig wat, op een totaal van 24 leerlingen. Een aantal mag binnenkort zelfs een kijkje gaan nemen bij FC Utrecht.