Vaardigheden die je met debatteren leert zijn onmisbaar in de 21e eeuw.
Vaardigheden die je met debatteren leert zijn onmisbaar in de 21e eeuw.

Werkplaats Kindergemeenschap in debat

Algemeen Algemeen

Vrijdag 11 maart vindt in Purmerend de negende editie van het landelijke VMBO Debattoernooi plaats. Op gastlocatie PSG Antoni Gaudí komen ruim 300 vmbo-leerlingen samen om het debat aan te gaan over actuele onderwerpen zoals dubbele nationaliteit, economische vluchtelingen en alcoholreclame. Er doet ook een team van Werkplaats Kindergemeenschap Bilthoven mee.

Op scholen in heel Nederland is de afgelopen maanden keihard getraind en zijn de stellingen voorbereid. Het VMBO Debattoernooi is dé debatcompetitie voor het vmbo en wordt sinds 2007 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. Voorzitter van de stichting Roderik van Grieken stelt: 'Door te debatteren worden de vmbo-leerlingen uitgedaagd: ze vinden het soms lastig om goed te vertellen wat ze vinden en denken en het debat als methode is dan een goede manier om dit spelenderwijs te oefenen. Argumenteren, presenteren en luisteren naar de ander zijn onmisbare 21e eeuwse vaardigheden.'

Oefenen
Op vrijdag 11 maart verzamelen zich scholieren van vmbo-scholen uit heel Nederland in Purmerend om in actie te komen voor de titel 'landelijk debatkampioen'. Na maandenlang oefenen in de klas laten de leerlingen tijdens het VMBO Debattoernooi zien en horen wat ze kunnen. In debatteams van vijf leerlingen komen zij in actie. De leerlingen hebben zich verdiept in en zowel voor- als tegenargumenten voorbereid op de volgende onderwerpen:

'Mannelijke leraren moeten een bonus krijgen voor het werken op een basisschool', 'Als je vlucht voor armoede moet je ook in Nederland kunnen blijven', 'Iedereen in Nederland moet een dubbele (of meervoudige) nationaliteit kunnen hebben', 'Reclame voor alcoholhoudende dranken moet worden verboden'.

Debatten
De scholieren weten pas kort voor elke debatronde of zij voor- of tegenstander van de stelling zijn. Ook volgt op de dag zelf een actuele improvisatiestelling, die de teams uitdaagt zich ter plekke in twintig minuten voor te bereiden. Op de toernooidag gaan in totaal 42 debatteams de verbale strijd met elkaar aan: 21 debatten per ronde. Uiteindelijk zullen de twee beste debatteams tijdens het finaleprogramma op het podium voor een groot publiek om de titel strijden. De debatten worden beoordeeld door zestig vrijwillige juryleden met diverse professionele achtergronden, getraind door het Nederlands Debat Instituut. De aanvang is om 13.00 uur op PSG Antoni Gaudí te Purmerend. Het finaledebat vindt plaats van 16.25 tot 17.00 uur.