Het houten schoolgebouw aan de Dennenlaan in 1960. (foto via Koos Kolenbrander)
Het houten schoolgebouw aan de Dennenlaan in 1960. (foto via Koos Kolenbrander)

Bosbergschool al 60 jaar school

Algemeen Algemeen

De Bosbergschool in Hollandsche Rading loopt al een tijdje mee en viert dit jaar haar 60-jarig bestaan. Naast diverse activiteiten dit schooljaar voor de huidige leerlingen, is er vrijdag 8 april een reünie speciaal voor alle oud-leerlingen van de basisschool.

Tien jaar geleden (bij het 50-jarig bestaan) stonden we uitgebreid stil bij het ontstaan van de school. In aanloop naar het volgende jubileum een korte opfrisser: Hollandsche Rading was in de jaren '50 van de vorige eeuw een kleine maar levendige dorpsgemeenschap. Nu zijn er geen winkels meer te vinden, maar destijds waren er diverse ondernemers, soms werkend vanuit schuur of garage, die er een boterham wisten te verdienen. De Radingers wilden destijds graag een eigen schooltje. Er was geen schoolgebouw, geen leerkracht en geen lesmateriaal. De lessen werden gegeven in voormalig restaurant De Maartenshof, waar alle 45 kinderen in één zaal zaten, de kleuters door een gordijn afgescheiden van de (toenmalige) groepen 1 tot en met 6. In februari 1957 kwam er het eerste schoolgebouw, een houten noodgebouwtje met twee lokaaltjes aan de Dennenlaan.

2016
De Bosbergschool is anno 2016 een kleinschalige moderne basisschool in het groene Hollandsche Rading; een school met enthousiaste leerkrachten, pedagogisch medewerkers, grote ouderbetrokkenheid en een gedreven schoolleider. De school is centraal in een groenrijke omgeving gebleven maar mee opgeschoven naar veel wat in deze tijd bij het basisonderwijs 'gewoon' is, zoals onderwijs volgens de IPC-methode, kinderen zijn vanaf 2 jaar welkom, vijf dagen in de week een continu-rooster en Engelse les voor groep 1 t/m 8. Op dinsdag gaan de groepen 3 t/m 8 naar de sporthal (in Maartensdijk) voor bewegingsonderwijs en op donderdag krijgen alle groepen Engelse les. De school kiest voor een gezonde balans tussen tabletonderwijs en reguliere boeken. Alle klassen zijn voorzien van digitale borden en er is een goede afstemming met diverse organisaties naschoolse activiteiten.

Reünie
Naast diverse activiteiten dit schooljaar voor de huidige leerlingen, is er vrijdag 8 april een reünie speciaal voor alle oud-leerlingen van de basisschool. Van 18.30 tot 20.30 uur zijn alle voormalig leerlingen van harte welkom om met elkaar verhalen en foto's uit te wisselen. Aanmelden voor de reünie, het doorgeven van anekdotes of foto's, kan via de mail: directie.bosberg@proceon.nl  

Het eerste Sinterklaasfeest was ook in voormalig restaurant De Maartenshof, waar alle 45 kinderen in één zaal zaten. Middenachter de eerste directeur Kees Overbeeke. (foto via Koos Kolenbrander).