Leerlingen van de Werkplaats tijdens de workshop.
Leerlingen van de Werkplaats tijdens de workshop.

Eigen Schuld maakt verleidingen zichtbaar

Algemeen Algemeen

Op 5 januari werd gestart met het schoolproject Eigen Schuld. Het project over financiële verleidingen is gericht op leerlingen van groep 8 en de brugklas. In totaal nemen dertig klassen van verschillende scholen deel. Eigen Schuld werd mogelijke gemaakt door een financiële bijdrage van de gemeente De Bilt.

door Guus Geebel

Theaterschool Masquerade ontwikkelde het programma dat bestaat uit een workshop in het Lichtruim, een huiswerkopdracht en een terugkomles. Centraal staan reclames, online games en de groepsdruk. Dit zijn zaken waaraan jongeren blootgesteld worden en waar de commercie handig op inspeelt. In alle gevallen verleiden ze jongeren ertoe meer geld uit te geven dan ze willen of hebben. In de workshop spelen twee acteurs scènes waarin dat allemaal aan bod komt. Ook bedenken en spelen de leerlingen zelfbedachte scènes die daarna worden besproken.

Huiswerkopdracht
Na de workshop die anderhalf uur duurt krijgen de leerlingen een boekje met extra informatie over het project. Daarin staat een huiswerkopdracht over het maken van een reclame waarin de verleidingen herkenbaar moeten zijn. Ook staat er een vragenlijst in het boekje. Tijdens de terugkomles worden het hele project, de huiswerkopdracht en de vragenlijst besproken. Tijdens deze les maken de leerlingen een antireclame in de stijl van SIRE

De dertig deelnemende klassen zijn van Wereldwijs, de Theresiaschool, Julianaschool, de Werkplaats, Het Nieuwe Lyceum en het Groenhorstcollege. Het project duurt nog tot 18 februari en wordt begeleid door Jorren en Jolijn, en Rick en Lidion, acteurs van Masquerade.

Vlogger Babette maakt op indringende wijze reclame voor haar producten.