Afbeelding

Schilderijen en assemblages bij Art Traverse

Algemeen Kunst & Cultuur

Van 17 januari tot 8 maart is er een expositie van Erik en Ben Oldenhof in ArtTraverse bij het Biltse gemeentehuis. De opening 17 januari om 15.00 uur zal worden verricht door Piet Augustijn, oud-conservator in Gorinchem.

De broers Erik (1951) en Ben (1955) Oldenhof exposeren regelmatig samen. Hun werk lijkt op het eerste gezicht heel verschillend. De schilderijen van Erik Oldenhof ogen strak geometrisch en nagenoeg monochroom, de objecten van Ben Oldenhof zien er juist heel grillig uit, met allerlei voorwerpen door ijzerdraad bijeengehouden. In deze expositie vertonen zij echter ook verwantschap.

Zinderend
Wie goed oplet, ziet al snel de zinderende emotie in het werk van Erik Oldenhof. In zijn lijnschilderijen streeft hij er naar om met minimale middelen een maximaal schilderkunstig rendement te halen. Van een afstand lijken Oldenhofs doeken slechts te bestaan uit strenge, wetmatige en rationele lijnstructuren. Maar van dichtbij zinderen en vibreren de doeken met hun dikke verflagen uitbundig. Onregelmatigheden en rafelige randen onderstrepen dat de abstracte vormen niet door een machine, maar door een mens van vlees en bloed zijn gemaakt.

Omgeving
Ben Oldenhof gebruikt in feite alles wat hij in zijn directe omgeving vindt. Meest spullen, die men normaal gesproken met de vuilnisman meegeeft. De verschillende onderdelen verbindt hij met flexibel ijzerdraad aan elkaar, waardoor een abstract lijnenspel van ijzerdraad ontstaat. Zo maakt hij objecten die nog binding hebben met de werkelijkheid maar die als geheel abstract zijn. De assemblages van Ben Oldenhof vertellen ons iets over de relatie van de kunstenaar met zijn omgeving door de keus van de objecten die hij vindt en besluit te hergebruiken in een kunstwerk. Daardoor geeft het werk de beschouwer de mogelijkheid na te denken over de verhouding tussen kunst en samenleving, maar ook over de consumptiemaatschappij
(Evert Bouws)

Ben Oldenhof gebruikt in feite alles wat hij in zijn directe omgeving vindt en maakt objecten die (nog) binding hebben met de werkelijkheid, maar die als geheel abstract zijn.