Documentaire over verzetshuwelijk

Algemeen Algemeen

Zaterdag 16 januari zendt RTV Utrecht de DocU: Verzetshuwelijk in Tienhoven uit. In 1981 werd achter een schilderij in de molen De Trouwe Wachter in Tienhoven een foto gevonden. Het was een foto van een verzetshuwelijk dat op 20 januari 1944 in Tienhoven werd voltrokken. Achter de foto gaat het liefdesverhaal schuil van een Joodse onderduiker en een Amsterdamse jonge vrouw.

Sandor Baracs moest onderduiken in een kelder in Amsterdam. Hij werd daar verzorgd door Hester van Lennep en de twee werkten ook samen in het verzet. Ze redden Joodse kinderen uit een gevangenis.  Sandor en Hester werden verliefd en wilden hun liefde bezegelen met een huwelijk. De burgemeester van Tienhoven was bereid hen te helpen. En zo trouwden een Joodse onderduiker en een verzetsvrouw midden in de Tweede Wereldoorlog in een klein plaatsje in de provincie Utrecht.

Hun bijzondere verhaal wordt verteld door Karel Baracs; zoon van Sandor en Hester en stadsverteller van Amsterdam. De DocU: Verzetshuwelijk in Tienhoven is op 16 januari de hele dag te zien op RTV Utrecht. Daarna is de documentaire online terug te zien via rtvutrecht.nl/gemist.