Logo vierklank.nl
Geconcentreerd wachten de kinderen op hun beurt.
Geconcentreerd wachten de kinderen op hun beurt.
Muziek

Muzieklessen werpen vruchten af

Leerlingen van de groepen 4 en 5 van de Julianaschool, De Werkplaats en De Rietakker lieten woensdag 16 december met een kerstconcert horen waartoe muzieklessen geleid hebben. De scholen zijn na de zomervakantie in samenwerking met het KunstenHuis en de Biltse Muziekschool met een proefproject gestart. De proef moet leiden tot muziekonderwijs op alle Biltse basisscholen.

door Guus Geebel

De Julianaschool beet het spits af in de OLV-kerk aan de Gregoriuslaan in Bilthoven. Na een generale repetitie liep de kerk vol met ouders, broertjes en zusjes, andere familieleden en bekenden. 'We hadden niet verwacht dat er op woensdagochtend zoveel publiek zou zijn', zegt directeur Ella Prins voordat het concert begint. Zij vertelt hoe die lessen tot stand zijn gekomen. 'En nu is er na een paar maanden al resultaat, dank zij de mensen van het KunstenHuis.' Trots laat Ella Prins de harp zien die een opa van een van de kinderen heeft gemaakt en aan de school in gebruik gegeven heeft.

Kerstverhaal
Voordat Corinne Weeda van het KunstenHuis als vertelster met het programma begint stelt zij het docententeam voor dat met de kinderen afgelopen maanden aan de slag is geweest met instrumenten. Dat zijn Emilie Ganderup met viool, Michelangelo Catal slagwerk, Jolanda de Koff klarinet, Anita van Soest trompet, Dionne Nijsten cello en Kate Rockett trombone. Het schoolorkest wordt gedirigeerd door Joke Firet. Corinne Weeda vertelt een kerstverhaal dat wordt ondersteund door muziek en zang, muziekinstrumenten en stemgeluiden. Het gaat over een kale kerstboom die op een rotonde in een drukke winkelstraat staat, waar veel mensen aan het winkelen zijn. Met instrumenten zijn de voetstappen van het publiek te horen. Kinderen rennen lachend en pratend langs de boom en auto's rijden toeterend af en aan. Over de straat hangen lichtjes en op de ramen zie je gekleurde posters. Op de hoek van de straat staat een orkestje dat jingle bells speelt, dat nu dus door de kinderen in de kerk wordt gespeeld en gezongen.

Applaus
Het verhaal gaat verder. Sterren fonkelen in de lucht. Dan wordt het rustiger op straat. De mensen gaan naar huis en het begint te sneeuwen. Vlokken dalen neer op de kerstboom.  en de wind ruist door de takken. De kerstboom is verdrietig, voelt zich eenzaam en begint te huilen. Opeens klinken er klokken en de zon komt op. Dan komt er een auto waaruit twee mannen stappen. Ze zagen de boom om, leggen hem achter in de wagen en nemen hem mee. De boom wordt daarna in een pot gezet en voelt dat er van alles aan hem wordt gehangen. Hij krijgt ook lampjes aan zijn takken. Met lampjes, slingers, belletjes, ballen en een piek staat hij middenin een klokkenwinkel. Een stem zegt gelukkig kerstfeest en de boom voelt zich ook gelukkig. Zeker als hij door de kinderen en de andere aanwezigen wordt toegezongen. Na afloop krijgt het orkest een daverend applaus. 'Jullie waren echt super', zegt Ella Prins. De docenten gaan na afloop snel naar De Werkplaats en De Rietakker voor hetzelfde programma. Alle andere basisscholen in De Bilt gaan over een paar jaar ook met muziekinstrumenten aan de slag.

Meer berichten