Dit jaar is het de laatste keer dat de inmiddels 90 jarige Henk Veenstra meedoet met de organisatie.
Dit jaar is het de laatste keer dat de inmiddels 90 jarige Henk Veenstra meedoet met de organisatie.

Volkskerstzang Maartensdijk

Algemeen Muziek

door Marijke Drieenhuizen

Voor de achtenveertigste keer is er een Volkskerstzang in Maartensdijk. Deze keer op maandag 21 december in de Maartenskerk aan de Nachtegaallaan. Iedereen is welkom om de traditionele kerstliederen mee te zingen en afwisselend te luisteren naar het kerstverhaal, de koren en de muziek.

In de zestiger jaren van de vorige eeuw werd in de grotere steden vaak een Volkskerstzang gehouden. Gerard van Witzenburg, één van de nieuwe inwoners destijds van Maartensdijk, vond een dergelijke bijeenkomst een mooi initiatief. In Maartensdijk was volgens hem de vereniging Het Nut van het Algemeen de aangewezen organisatie om dit op te pakken. Zij legden de bal terug en Gerard van Witzenburg pakte het daarom zelf op. Hij zocht mede-organisatoren bij de kerken en samen organiseerden zij in 1967 de eerste Volkskerstzang in Maartensdijk. Jaren later werd ook in in Hollandsche Rading een Volkskerstzang georganiseerd: initiatiefnemer was Henk Veenstra en bijzonder was dat de bijeenkomsten plaatsvonden in de buitenlucht. Tweemaal was er zelfs sneeuw. Omdat de onvoorspelbaarheid van het weer toch een nadeel was, hebben beide heren de handen ineen geslagen. Al jaren organiseren zij samen met anderen de Maartensdijkse Volkskerstzang. Dit jaar is het de laatste keer dat de inmiddels 90-jarige Henk Veenstra meedoet met de organisatie.

Traditionele kerstliederen
De insteek is altijd geweest om samen met anderen de bekende kerstliederen te zingen, afgewisseld met het optreden van het liefst plaatselijke koren en muziek. Elk jaar wordt er geprobeerd om het kerstverhaal op een verrassende manier in te passen. Henk Veenstra neemt hierin graag de leiding. Met zijn achtergrond eerst als onderwijzer en later als regisseur van kindertelevisieprogramma's zoals Swiebertje, de Kijkkastman en Wie wil mijn marmotje zien, is dat ook te verwachten. Binnen de werkgroep Volkskerstzang maakt hij een opzet van de indeling van het programma en het inpassen van het kerstverhaal. 'Dat verhaal moet een compleet plaatje vormen met de liederen. Het moet vloeiend doorlopen'. Hij probeert met regelmaat nieuwe schema's uit, om zo het publiek steeds weer te verrassen. Dit jaar heeft hij ook weer iets nieuws: korte stukjes lezingen uit de Bijbel in gewone taal met dan soms ook maar één passend couplet van een lied ertussen.

Invulling
Aan de Maartensdijkse Volkskerstzang werken dit jaar mee het Maartenskoor, de Cantorij van de Protestantse Kerk Maartensdijk en Hollandsche Rading, muziekvereniging Kunst en Genoegen, organist Ben Hak, organist/pianist Jochem van der Waals en Carola van Iersel op dwarsfluit. De bijeenkomst start om 19.30 uur en vanaf 19.00 uur staan de deuren voor iedereen open. Het programma duurt naar verwachting maximaal vijf kwartier.