Peter Dapper en Bas Thoomes attenderen het College op hun eigen beleidskaders.
Peter Dapper en Bas Thoomes attenderen het College op hun eigen beleidskaders.

'Gemeente ondermijnt realisatie Bilthoven centrum'

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Het College van B&W is bereid om mee te denken over verhuizing van een supermarkt naar de locatie van de politie naast de brandweerkazerne aan de Leijenseweg 38. Winkeliersvereniging Bilthoven Centrum, de huurders-belangenvereniging De Kwinkelier en de Klankbordgroep Centrum roepen het College op zich te houden aan de gemeentelijke beleidskaders aangaande de centrumontwikkeling.

Martin Vermeulen van de afdeling Communicatie van de gemeente De Bilt meldt: 'Het college van Burgemeester en Wethouders heeft een positieve grondhouding uitgesproken op het verzoek van de eigenaar van een supermarkt om mee te werken aan een mogelijke verplaatsing, maar dat betekent helemaal niet dat daarover al een besluit is genomen. De positieve grondhouding betekent alleen, dat het college bereid is - onder een aantal gestelde voorwaarden - met de initiatiefnemer mee te denken over een verdere verkenning en uitwerking. Voordat het College een definitief besluit neemt, zal nog het nodige onderzocht moeten worden en zal ook een nieuw bestemmingsplan moeten worden opgesteld en aan de gemeenteraad worden voorgelegd.'

Voorbijgaan
Peter Dapper is voorzitter van de Winkeliersvereniging Bilthoven Centrum: 'Deze eenzijdig ingeslagen weg en het proces dat volgt kan grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling van Bilthoven Centrum. Niet alleen het besluit op zich baart grote zorgen, maar wellicht nog meer de manier waarop dat tot stand is gekomen: zonder enige vorm van overleg met de lokale ondernemers en zelfs zonder enige vorm van communicatie. Dit leidt tot een vertrouwensbreuk tussen ondernemers en de gemeente. Dit solitaire besluit betekent dat er groen licht is voor een bestemmingsplanprocedure, waarbij het College volledig voorbij gaat aan de eigen beleidskaders zoals de Structuurvisie 2030, de notitie Detailhandelsbeleid De Bilt (2010), de gebiedsvisie Leyenseweg (2013), maar ook aan de Kadernotitie Centrum Bilthoven (2014) en de Structuurschets Bilthoven Centrum Oost van de Klankbordgroep Centrum Bilthoven'.

Clusters
Bas Thoomes vertegenwoordigt de huurders-belangen-vereniging De Kwinkelier: 'De kern van het staande beleid m.b.t. Bilthoven Centrum is concentratie van winkels in het centrumgebied en het tegengaan van versnippering. Het nu genomen besluit staat hier echter haaks op. Er wordt met de clustering van drie grootwinkelbedrijven feitelijk een nieuw winkelcentrum gecreëerd rond de Leijenseweg, terwijl er tegelijkertijd een supermarkt uit een wijk wordt getrokken. Dit leidt tot een wijziging van koopstromen met als consequentie koopkrachtafvloeiing voor het centrum. Winkelbedrijven komen niet of worden kleiner, in het ergste geval komt de herontwikkeling van de Kwinkelier niet eens van de grond. De huidige moeilijke situatie voor de winkelbedrijven in het centrum van Bilthoven is een optelsom van bouwkundige tegenvallers, een krimpende markt en voortgaande versnippering van winkelareaal door elders reeds vergeven detailhandelsmeters (aan Action en Hoogvliet).

Moeilijke tijden
Coen Jager is voorzitter van Klankbordgroep Centrum: 'Voor de zittende ondernemers in het centrum zijn het moeilijke tijden en is er een grote behoefte om dit centrum weer gezond en gevuld te krijgen. De ogenschijnlijk kleine verschuiving waartoe nu besloten lijkt heeft bijzonder grote gevolgen. Een verminderde koopstroom en verdere vertragingen in de ontwikkeling van de Kwinkelier kunnen in deze ombouwfase van ons centrum desastreuze gevolgen hebben. Met transparantie, wederzijdse onderbouwing en overleg had de gemeente vertrouwensschade bij de winkelbedrijven kunnen voorkomen. Het is van groot belang dat er vertrouwen is én blijft in het College van B&W, vertrouwen dat ook in de praktijk wordt bevestigd doordat vastgestelde beleidskaders onverkort worden gehanteerd. Kaders die cruciaal zijn om in het centrum tot een gezonde bedrijfsvoering te komen.

Oproep
De drie woordvoerders doen namens hun achterban een oproep aan de gemeenteraad om het College van B&W te houden aan de gemeentelijke beleidskaders aangaande de centrumontwikkeling en erop toe te zien dat er, ook vanuit de gemeentelijke overheid, alles aan wordt gedaan het centrum van Bilthoven tot een krachtig winkelgebied te maken. De energie van alle betrokkenen moet naar hun mening gericht zijn op die ontwikkeling; niet op het bestrijden van tegengestelde processen: 'Het herstellen van het vertrouwen tussen gemeente en centrum-ondernemers en vervolgens daar consistent naar handelen is keihard vereist om 'schouder-aan-schouder' Bilthoven Centrum tot een succes te maken'.

Tijdens de presentatie van projectontwikkelaar Synchroon over de ontwikkeling rond het Vinkenplein stelde ondernemer Marc Doek al vragen over de Principe Uitspraak van het College.