Logo vierklank.nl
De Groene aaseter
De Groene aaseter
Natuur & Milieu

De schoonheid van de insectenwereld

Vliegen en Roofvliegen

Vliegen zijn tweevleugelig. Er komen veel soorten voor in Nederland. Vlees(aas)vliegen zijn de smerigste vliegen in Nederland, vooral groen, blauwe en de grauwe vleesvlieg komen veelvuldig voor. Ze leggen hun eitjes in dood vlees en levende dieren, ze eten van(rottend) vlees en mest en zitten dan ook boordevol schadelijke bacteriën, virussen en parasitaire wormpjes.

Wanneer vliegen op je eten of drankje landen, kunnen ziekteverwekkers in je mond of maagdarmstelsel terecht komen. Hierdoor kunnen griepverschijnselen ontstaan, maar voornamelijk spijsverteringsklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, diarree (zeker als je immuunsysteem is aangetast)

Om vliegen uit je huis te houden zijn er verschillende middeltjes (plastiek zak met water, kruitnagels, water met azijn), maar ik houd het bij horren.

Alle roofvliegen hebben 3 bij-ogen tussen hun 2 facetogen, sterke spinachtige poten, en een borstelsnor. Met hun korte sterke zuig-snuit steken ze hun prooi en spuiten Neurotoxische en Proteolytische enzymen naar binnen. De prooi word verlamd en hun ingewanden verteren, de roofvlieg zuigt dan de vloeibare inhoud op.
(Wim Westland)

Meer berichten