Luchtfoto van de voormalige kwekerij incl. kassen en toegangsweg vanaf de Molenweg. (foto uit de verzameling van Koos Kolenbrander)
Luchtfoto van de voormalige kwekerij incl. kassen en toegangsweg vanaf de Molenweg. (foto uit de verzameling van Koos Kolenbrander)

Omwonenden tegen bebouwing Maertensplein

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Sinds 2016 ligt er een bouwplan voor een appartementencomplex op de noordelijke parkeerplaats bij het Maertensplein in Maartensdijk. Door middel van grondruil wordt voorgesteld op het ten westen van het winkelcomplex gelegen terrein van de voormalige kassen ter compensatie parkeerplaatsen te realiseren.

De winkeliers van het Maertensplein zijn geen tegenstanders van aanpak van het voormalige kassencomplex, maar mordicus tegen het uitruilen van de noordelijke parkeerplaats. De SGP-raadsfractie verwoordde de binnen de gemeenteraad breder gedragen onvrede over dit plan en de te rooskleurige voorstelling ervan door het College. Fractievoorzitter Johan Slootweg (SGP): 'Wij zijn geen voorstander van het bouwen van een appartementencomplex op de parkeerplaats van het Maertensplein. Het voornemen om woningbouw te plegen op de parkeerplaats heeft geen draagvlak in de samenleving en onder de winkeliers en leidt bovendien niet tot een toename van het aantal parkeerplaatsen'.

Wethouder
De SGP diende daarom in de raadsvergadering van 18 mei een motie in over dit onderwerp. Wethouder Hans Mieras ging daar toen op in: 'Op het kascomplex ligt een bestemmingsplan dat dermate veel ruimte biedt, dat het college zich daar ongemakkelijk bij voelt. Daarom hebben we een alternatief gezocht bij de parkeerplaats.' De wethouder merkte, dat er veel weerstand in het dorp is. Hij noemde de suggestie om naar de Dierenriem als alternatief te kijken creatief en zegde toe daar serieus onderzoek naar te doen: 'Maar als het met de alternatieve locatie niet lukt komt het eerste plan weer op de agenda te staan.'

Omwonenden
Niet alleen de winkeliers van het Maertensplein zijn mordicus tegen, ook het merendeel van de direct omwonenden, die met veel verbazing met name de communicatie rondom deze plannen volgen. Ook de omgeving is met name ongerust gebleven vanwege de uitgesproken 'terugkomstroute' van de wethouder. Enkele bewoners van de Molenweg in Maartensdijk stuurden een open brief aan het college van B&W van de gemeente De Bilt, waarin zij hun gevoelens inzake dit bouwplan verwoorden. Bewoners Kees Grobecker en Arie Leijendekkers: 'In een nieuwsflits Maertensplein (april 2017) stelt de gemeente dat er vorig jaar een particulier initiatief is gestart om dit appartementencomplex te realiseren. Een vreemde benadering in onze ogen. Dit initiatief is immers medio 2012 al genomen? De gemeente heeft toen zonder juridische grondslag de plannen gedwarsboomd. Voor zover wij weten heeft de ontwikkelaar vervolgens een claim ingediend, die uiteraard te verwachten was'.

Claim
Frank Evers en Hein Hoffen wonen ook aan de Molenweg: 'In dezelfde nieuwsflits zegt het college alle problemen rondom het Maertensplein op te willen lossen zoals de leefbaarheid, de leefomgeving, de sloop van de kassen, het verbeteren van de parkeergelegenheid, de bereikbaarheid, en als laatste de bouw van appartementen. Het bevreemdt ons, dat men nu wel alle genoemde zaken in acht neemt, terwijl bij de herinrichting van het Maertensplein in 2015 al de nodige aan- en opmerkingen door ondernemers en burgers geplaatst zijn, maar er toen vrijwel niets mogelijk was. Wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken, dat de huidige ontwikkelingen met name ingegeven worden om de problemen met de ontwikkelaar op te lossen'.

Grondhouding
Ook Erik Schuitema woont aan de Molenweg in de periferie van dit plan: 'Tijdens de eerste bijeenkomst met burgers en ondernemers op 7 december 2016 was de stemming al zeer negatief over het bouwplan. De enige concrete informatie die wij ontvingen was dat de nieuwbouw niet hoger zal worden dan de bestaande bebouwing. Gezien de negatieve grondhouding van burgers en ondernemers adviseren wij het college zo spoedig mogelijk te besluiten te stoppen met het bouwplan op de noordelijke parkeerplaats. Een onderzoek naar de wijze waarop de ontwikkelaar gecompenseerd kan worden dient ook verder te gaan dan slechts de Dierenriem te Maartensdijk. Hiermee kan de verspilling van veel overheidsgeld, energie, tijd en de onvermijdelijke planschadeprocedures voorkomen worden. Het bouwplan op de noordelijke parkeerplaats zal immers op veel weerstand blijven stuiten'.

Verontruste bewoners van de Molenweg op het verbindingswegje van de Molenweg naar de gewraakte parkeerplaats. Het verbindingswegje is op deze foto ook goed zichtbaar.