Het diamanten huwelijkspaar met locoburgemeester Hans Mieras.
Het diamanten huwelijkspaar met locoburgemeester Hans Mieras.

Dansen bracht diamanten bruidspaar bij elkaar

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

Zaterdag 4 juni was het zestig jaar geleden dat Dick van Kuijk en Mieke Spijkstra op een regenachtige kille dag in Amsterdam in het huwelijk traden. Locoburgemeester Hans Mieras kwam het echtpaar maandag 6 juni met dit huwelijksjubileum feliciteren.

Dick en Mieke van Kuijk zijn geboren en getogen Amsterdammers. Ze leerden elkaar kennen in de Brakke Grond aan de Nes in Amsterdam tijdens het vrij dansen. Zij was een mooie blonde en droeg een zwarte bouclé jurk. 'Hij gaf me bij het langslopen een knipoog en ik dacht ik ken die hele jongen niet. Ik ging aan de linkerkant zitten en hij zat aan de rechterkant. Hij danste eerst met iemand anders en ik ook. Hij keek tijdens het dansen naar mij om te zien hoe ik danste. De volgende dans kwam hij me vragen en aan het eind van de avond vroeg hij of hij me naar huis mocht brengen', vertelt Mieke. Ze hadden voordat ze trouwden twee jaar verkering en waren twee jaar verloofd.

Woning
Toen ze trouwden was Mieke 22 en Dick 26 jaar. Ze zijn drie maanden in ondertrouw geweest. In die tijd moesten ouders toestemming geven, maar beide moeders waren gescheiden en de vaders konden ze niet vinden. 'De ambtenaar bood toen aan om voor het gerecht te trouwen. Dan kon het meteen, maar dat wilde ik niet', vertelt Mieke. Ze trouwden voor niets op het gemeentehuis en daarna in een kapel in Amsterdam. Een woning vinden was erg moeilijk in die tijd. 'We kregen een urgentieverklaring maar toen we een woning gevonden hadden en met die verklaring bij de gemeente kwamen zeiden ze bedankt, er zijn nog zoveel wachtenden voor u en wij kregen de woning niet.' Ze zijn toen bij de moeder van Dick in gaan wonen. In 1961verhuisden ze naar Diemen en in 1965 betrok het echtpaar hun huidige woning in Maartensdijk. Het echtpaar heeft een zoon en een dochter, die allebei ook twee kinderen hebben.

Dansen
Wedstrijddansen is altijd hun passie geweest. Vier jaar geleden zijn ze gestopt. 'Ik heb 42 bekers. In 1992 en 2003 werden we tweede bij Nederlandse danskampioenschappen voor senioren. We trainden tweemaal per week en zaterdagsavonds was de wedstrijd. Het was echt topsport.' Het langst hebben ze gedanst bij Danscentrum Sepp in Soest. Mieke laat trots foto's zien. Dick van Kuijk: 'Ze vragen me wel eens hoe heb je het zo lang vol kunnen houden met elkaar. Dan zeg ik het is heel simpel, je hebt elkaar nodig om te dansen.' Watersport is ook jarenlang een hobby geweest. Ze hadden vijftien jaar een grote boot in Loosdrecht. In de winter hielden ze vaak skivakanties.

Adviesbureau
Dick van Kuijk had een adviesbureau in Aalsmeer op het gebied van klimatechniek, zoals aircondition, verwarming en isolatie. Het bureau had op een gegeven moment twaalf personeelsleden. De Club van Rome leidde ertoe dat hij er in de jaren tachtig nog een bureau bij kreeg op het gebied van geluidsbeheersing en zonne-energie. Van Kuijk adviseerde onder andere bij het gemeentehuis in Hoofddorp, veel scholen en het Spant in Bussum. Toen hij 65 werd stopte hij in Aalsmeer, maar hij werd daarna nog regelmatig geconsulteerd. Mieke heeft jarenlang als kapster, of beter hairstyliste, gewerkt.