De voormalige discotheek Rataplan aan de Jan Steenlaan in Bilthoven.
De voormalige discotheek Rataplan aan de Jan Steenlaan in Bilthoven.

Inloopbijeenkomst over migratie vleermuizen

Algemeen Natuur & Milieu

Bij het voor herontwikkeling in aanmerking brengen van de locatie Jan Steenlaan 34 a-c, waarop voorheen het jongerencentrum Rataplan was gevestigd, werden voorbereidingen vanwege afstemming met de verbouw van Het Nieuwe Lyceum (hierna HNL) tijdelijk stil gelegd. Ook bleken er beslissingen genomen te moet worden over het toepassen van de migratiemethode voor de aanwezige vleermuizen teneinde de sloop van de opstallen op de locatie te bespoedigen.

Waarschijnlijk zal het HNL gedurende de verbouw van de school gebruik maken van de locatie Rataplan, ofwel als werkterrein voor de aannemer, ofwel voor tijdelijke leslokalen.

Inmiddels is duidelijk dat de opstallen nog in het lopende kwartaal kunnen worden gesloopt.

Rataplan
De discotheek Rataplan in de Jan Steenlaan is in de loop van 2008 wegens gebrek aan belangstelling opgehouden te bestaan. Tot grote opluchting van de omwonenden kwam daarmee ook een einde aan de jarenlange (geluid)overlast in de weekenden. Vanaf oktober 2010 tot april 2012 heeft het gebouw nog dienst gedaan voor tijdelijke onderbrenging van jongerenactiviteiten van Weltevreden 4 (W4). Het pand aan de Jan Steenlaan is eigendom van de gemeente. Ter geruststelling van de omwonenden is door de gemeente duidelijk gesteld dat zij niet van plan is het pand nogmaals als discotheek te verhuren.

Vleermuizen
Voorafgaand aan de sloop zal in de loop van deze maand de migratie van de vleermuizen plaatsvinden. De vleermuizen krijgen daartoe tijdelijke huisvesting in een vleermuistoren op de locatie. Over de vleermuismigratie is op 11 mei van 19.30 tot 21.00 uur een inloopbijeenkomst op de locatie van Rataplan georganiseerd. Iedereen is daarbij van harte welkom.