Knelpunten bij renovatie De Vierstee

Algemeen Algemeen

Bij het overleg op 8 maart zijn door de gemeente de gebruikers van De Vierstee in Maartensdijk geïnformeerd over de uitwerking van de twee scenario's, te weten uitvoering deels in 2016 en deels in 2017, dan wel een volledige renovatie in de zomerperiode van 2017, waarbij men is ingegaan op de effecten van de door de gebruikers voorgestane gefaseerde aanpak.

Ook heeft het College van Burgemeester en Wethouders met de gebruikers de uitkomsten van de asbestinventarisatie gedeeld. In het renovatieplan, op basis waarvan is besloten tot renovatie van De Vierstee, zijn de kosten van een asbestsanering als p.m.-post opgenomen. Uit het resultaat van een nadere asbestinventarisatie volgt een forse financiële tegenvaller. Hoewel rekening was gehouden met de aanwezigheid van asbest, blijken de consequenties omvangrijk.

Extra kosten

Naast het asbestprobleem doet zich nog een ander knelpunt voor. In het beschikbaar krediet is geen rekening gehouden met te betalen BTW. Inmiddels blijkt dat de BTW niet volledig aftrekbaar is en ook niet kan worden gedeclareerd bij het BTW-compensatiefonds. De gemeente is met de belastingdienst in overleg over de mate van aftrekbaarheid van de BTW, die afhankelijk is van het gebruik van de voorziening. Het College raamt de extra kosten in verband met de asbestsanering en de BTW-problematiek op maximaal 400.000 euro en wil de gemeenteraad in april 2016 een daarop betrekking hebbend kredietvoorstel voor leggen. Omdat de gemeente met een gefaseerde uitvoering van de renovatiewerkzaamheden (deels in de zomer van 2016 en deels in de zomer van 2017) tegemoet wil komen aan de wensen van de gebruikers, gaat het College intussen door met het voorbereiden van de aanbesteding van de renovatie.