Gemeente gaat digitaal verder

Algemeen Algemeen

Al in 2014 besloot de Biltse gemeenteraad tot vaststelling van de Verordening elektronische kennisgevingen gemeente De Bilt 2014 en stemde in met het geleidelijk stoppen van de publicatie van kennisgevingen op de Biltbuis-pagina in een lokale krant.

In de verordening is geregeld dat de gemeente haar bekendmakingen digitaal ontsluit via de Gemeenschappelijke Voorziening Officiële Overheidspublicaties (hierna: GVOP). Dergelijke bekendmakingen betreffen algemeen verbindende voorschriften, zoals verordeningen en ook aanvragen voor en verlening van vergunningen.

Gebruik
Sinds eind maart 2015 maakt de gemeente gebruik van het GVOP en constateert, dat het publiceren via dit systeem goed verloopt. De kosten van de aansluiting op het GVOP worden gedekt door het bedrag dat overblijft na het beëindigen van de publicaties op de gemeentepagina in een krant.

Trend
Met het digitaal publiceren van de officiële bekendmakingen geeft het College uitdrukking aan de landelijke trend om als overheid bij voorkeur digitaal te communiceren met de inwoners en neemt de transparantie en toegankelijkheid van de besluitvorming toe. In de maand maart zullen de inwoners via verschillende kanalen worden geïnformeerd over het met ingang van 1 april 2016 enkel nog digitaal te raadpleegbaar zijn van de officiële publicaties.

Gemeentehuis
Voor inwoners zonder toegang tot het internet, blijft het mogelijk om de bekendmakingen in te zien op het gemeentehuis. Mocht het in de toekomst om technische redenen niet mogelijk zijn om de bekendmakingen digitaal te publiceren, dan zal B en W zo lang als dat nodig is alsnog overgaan tot publicatie in een lokale krant.