Logo vierklank.nl
Hulsmann raakt de kern van het musiceren en Bilthoven mag zich gelukkig prijzen met concerten van internationale klasse, zomaar in de Woudkapel.
Hulsmann raakt de kern van het musiceren en Bilthoven mag zich gelukkig prijzen met concerten van internationale klasse, zomaar in de Woudkapel.
Kunst & Cultuur

Hulde voor Hulsmann met Kreisler

  Evenement

'De wereld heeft maar zo'n half dozijn genieën gekend. Ik kwam slechts in de buurt'.

Zo sprak een van de beroemdste violisten aller tijden, Fritz Kreisler (1875 - 1962) en hij had gelijk: zijn zelf gecomponeerde werken voor piano en viool zijn verre van geniaal, maar vaak wel zeer origineel en een genot om naar te luisteren.

Bijkans geniaal was echter wel de uitvoering ervan door de grote Bilthovense violist Kees Hulsmann, die met zijn intense, rijke en meeslepende toon en virtuoze techniek zijn nieuwe cd, met louter werken van Kreisler, presenteerde in de Woudkapel.

Kees Hulsmann, voormalig concertmeester van het Rotterdams Philharmonisch orkest, waar hij speelde onder de wereldberoemde chef-dirigent Valeri Gergiev, voerde het aandachtige publiek afgelopen zaterdag mee op een wonderlijke maar boeiende reis door de laatromantische viooltraditie. Begeleid door de fantastisch spelende pianiste Marian Bolt was Hulsmann, met zijn perfecte intonatie en intelligente frasering, een gepassioneerd pleitbezorger voor niet alleen Kreislers muziek, maar voor de soloviool in het algemeen.

Zijn krachtige no-nonsense toon, afgewisseld met een breed spectrum aan intieme kleuren en wars van elk effectbejag, is een verademing in een muziekwereld waarin uiterlijkheden soms de voorrang krijgen.

(Peter Schlamilch)

Meer berichten