Fort Voordorp is inmiddels Werelderfgoed.
Fort Voordorp is inmiddels Werelderfgoed. Foto: Picasa

Biltse forten onderdeel Unesco Werelderfgoed

Algemeen

Het Onlinemuseum De Bilt presenteert in de Kunstgang van gemeentehuis Jagtlust een tentoonstelling over het cultureel-historische en landschappelijke belang van de Biltse forten, als onderdeel van het Unesco Werelderfgoed.

Aan de basis van de presentatie ligt de digitale rondleiding over de historie van de Waterlinie, die het Online Museum De Bilt recent opende op www.onlinemuseumdebilt.nl. Daarin wordt het verhaal verteld van de ontwikkeling van de verdedigingslinie in de verschillende dorpen die nu deel uitmaken van de gemeente De Bilt. Nog steeds heeft De Bilt een aantal forten binnen de gemeente, maar vroeger waren dat er meer. De Hollandse waterlinie werd tijdens het Rampjaar 1672 ontwikkeld en vanaf 1815 uitgebouwd tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Toen Duitsland halverwege de 19e eeuw als de nieuwe mogelijke vijand werd gezien, versterkte men de linie omstreeks 1870. In die tijd ontstonden Biltse forten Voordorp en Ruigenhoek. De infanteriestelling ‘Werken van Griftenstein’ dateert uit begin 20e eeuw. In 2021 is de Hollandse Waterlinie, en daarmee de Biltse forten, op de lijst van Wereld Erfgoed van Unesco geplaatst.

De opening is op vrijdag 19 april om 14.00 uur         . Historicus Anne Doedens zal daarbij een nadere toelichting geven. (Veroniek Clerx)