In welke bouwstijlen zijn de landhuizen gebouwd in de dorpen van de huidige gemeente De Bilt en wat zijn de afzonderlijke kenmerken van die bouwstijlen?
In welke bouwstijlen zijn de landhuizen gebouwd in de dorpen van de huidige gemeente De Bilt en wat zijn de afzonderlijke kenmerken van die bouwstijlen? Foto: afbeelding Dick Berents)

Maak je profielwerkstuk bij het Online Museum

Algemeen

door Henk van de Bunt 

Het profielwerkstuk (PWS) is het grote werkstuk dat je schrijft in het laatste jaar op de middelbare school; je kiest zelf het onderwerp. Zo kun je je verdiepen in iets dat je écht interessant vindt. Met het profielwerkstuk laat je zien dat je de kennis, inzichten en vaardigheden die bij jouw profiel horen ook echt hebt opgedaan tijdens je middelbareschooltijd.

De meeste scholieren schrijven hun profielwerkstuk voor één vak, vooral op de havo en het vwo. Sommige leerlingen ervaren het profielwerkstuk als de leukste opdracht in het eindexamenjaar. 

Online Museum

Het is boeiend om op school dingen uit te zoeken over de omgeving waarin je woont en leeft. Het Online Museum beschrijft al zes jaar de cultuur en geschiedenis van jouw dorp en regio. Daarom is op de website een gevarieerd aanbod aan opdrachten en informatie te vinden voor in de klas en om je te helpen bij je huiswerk. 

Nieuw is een viertal schetsen voor profielwerkstukken; ze bevatten aanwijzingen waar je informatie kunt halen. Deze drie schetsen hebben te maken met oorlogen in het verleden, met landhuizen en met economische ontwikkeling. Het aanbod aan onderwijsopdrachten wordt de komende tijd uitgebreid. Er staan inmiddels 1800 artikelen op het Online Museum, boordevol interessante informatie voor basis- en voortgezet onderwijs en dus ook voor eindexamenkandidaten. 

Landbouwsamenleving

Vraagstelling: Hoe verliep in dorpen van de huidige gemeente De Bilt de overgang van de landbouwsamenleving (een boerendorp) naar een gedeeltelijk industriële samenleving? De dorpen die de huidige gemeente De Bilt vormen waren omstreeks 1840 nog vrijwel geheel boerendorpen. Iedereen, ook de winkeliers en de bestuurders, had wel iets te maken met de landbouw. Omstreeks 1940 was de samenleving voor een veel groter deel industrieel. Behalve industrieën hadden ook andere bedrijven zich gevestigd. Dit had veel gevolgen voor andere kenmerken van de samenleving zoals vervoer, wegaanleg, huizenbouw. Tussen de dorpen waren echter wel grote verschillen; ‘Beschrijf dat proces’.

Bouwstijlen

Vraagstelling: In welke bouwstijlen zijn de landhuizen gebouwd in de dorpen van de huidige gemeente De Bilt en wat zijn de afzonderlijke kenmerken van die bouwstijlen? In de gemeente De Bilt zijn opvallend veel landhuizen gebouwd. Aanvankelijk waren het boerderijen met een aanbouw maar later maakte men er grote woonhuizen van die in verschillende stijlen gebouwd werden. Meestal werden deze na een aantal jaren gedeeltelijk verbouwd, waarbij men dan vaak weer een nieuwe stijl gebruikte. Iedere stijl had een aantal kenmerken, die we nu nog aan de landhuizen terug kunnen zien.

Oorlogen

Vraagstelling: Welke invloed had het landschap van de dorpen van de gemeente De Bilt op de oorlogen, die er plaatsvonden en welke invloeden hadden de oorlogen op het landschap? In de loop van de eeuwen zijn er diverse keren oorlogshandelingen geweest in de dorpen die nu bij de gemeente De Bilt horen. De verplaatsing van troepen werd gedeeltelijk beïnvloed door elementen in het landschap zoals wegen, waterwegen, spoorwegen, verdedigingswerken en de nabijheid van de stad Utrecht. Gevechten vonden plaats op plekken die verdedigd konden worden. Omgekeerd leidden ook de dreiging van oorlog en de ervaringen met oorlogen tot het veranderen van het landschap: de aanleg van wegen, waterwegen, spoorwegen, verdedigingswerken, het onder water zetten van land. Veel hierover kun je vinden in het Online Museum De Bilt.

Tweede Wereldoorlog

Vraagstelling: Welke gevolgen had de Tweede Wereldoorlog voor de inwoners van de dorpen van de gemeente De Bilt? In het leven van de Nederlanders grepen de Duitse bezetting en de Tweede Wereldoorlog diep in. Ook de inwoners van de zes dorpen, die samen het huidige De Bilt vormen, voelden de gevolgen. Al voor de oorlog was de dreiging te merken en reageerden de autoriteiten en de gewone mensen erop. Tijdens de bezetting waren de gevolgen verschillend voor de diverse groepen inwoners en ook per dorp konden ze verschillend zijn. Na de oorlog bleven de effecten nog lange tijd merkbaar en probeerde men de schade te herstellen.

Veel over deze onderwerpen kun je vinden op het internet op Online Museum De Bilt. De daarbij geplaatste afbeeldingen zijn allen gemaakt met Artificial Intelligence. 

Hoe verliep de overgang van de landbouwsamenleving naar een gedeeltelijk industriële samenleving?