Herontwikkeling van het gebied rond de ontplofte flat aan de Weegschaal komt in zicht. (foto Jos van der Worp)
Herontwikkeling van het gebied rond de ontplofte flat aan de Weegschaal komt in zicht. (foto Jos van der Worp)

Weegschaaflat en zoektocht hoogspanningsstation onder de loep

Algemeen

door Henk van de Bunt

De leden van de gemeenteraad stelden in de gemeenteraadsvergadering van 28 maart vragen over de herontwikkeling van de flat aan de Weegschaal en de eventuele komst van een hoogspanningsstation in De Bilt.

Donja Hoevers (D66) meldt dat de fractie blij is met de berichten over de herontwikkeling maar vraagt zich af of het college wel duidelijke afspraken maakt met alle betrokkenen en hoe het staat met de plannen voor de openbare ruimte. Wethouder Anne Marie ‘Hart beantwoordt als volgt: ‘Tussen de gemeente en betrokken partijen zullen in het kader van dit project uiteraard afspraken gemaakt worden. Hierbij is belangrijk om te melden dat het perceel en de (te slopen) opstallen eigendom en de verantwoordelijkheid zijn van Woongroen. De gemeente is in principe faciliterend waar mogelijk en speelt een grotere rol betreffende de af te geven vergunningen (voor zowel sloop als nieuwbouw) . Het is nog te prematuur om hier nu al een specifieker antwoord op te geven. Te zijner tijd zal er een zogenoemd BLVC plan (voor het creëren van een balans tussen veilig en efficiënt bouwen enerzijds en het bereikbaar, leefbaar en veilig houden van de omgeving anderzijds) opgesteld worden waarin duidelijk de maatregelen, verantwoordelijkheden en afspraken staan beschreven rondom het project. Duidelijke en transparante informatie verstrekken aan omwonenden over te nemen stappen in het proces is daar onderdeel van. Daar waar mogelijk wordt zoveel mogelijk vroegtijdig rekening gehouden met aandachtspunten die worden aangedragen door omwonenden c.q. betrokken partijen, mits praktisch inpasbaar, zodat er zo min mogelijk overlast wordt ervaren tijdens de uitvoering. Wij zijn daarnaast bezig met verschillende partners in een wijkaanpak Bilthoven Zuid en proberen een aantal punten in de openbare ruimte aan te pakken. Dit is ook een wijk die specifiek onze aandacht heeft’. 

Hoogspanning
Peter Flierman (CDA) wilde meer weten over de zoektocht naar een hoogspanningsstation (HSS) door o.a. gemeente De Bilt. Zijn vragen worden door wethouder Krischan Hagedoorn beantwoord: ‘De impact van een HSS is vooral ruimtelijk. Met name het gedeelte van TenneT is omvangrijk. Wel kan, afhankelijk van de locatie, de impact van een HSS sterk verminderd worden door een goede landschappelijke inpassing. Het college vindt een HSS op de zoeklocatie nabij Westbroek ronduit onwenselijk, omdat de kwaliteit van het landschap in onaanvaardbare mate zou worden geschaad, terwijl een behoorlijke landschappelijke inpassing daar door de openheid van het landschap onmogelijk is. Het college is bestuurlijk en ambtelijk nauw betrokken bij de planvorming voor een HSS en oefent daar invloed uit door inhoudelijke argumenten aan te dragen en de discussie te voeren over de voor- en nadelen van diverse locaties buiten en binnen de gemeente. Het college heeft schriftelijk aan Gedeputeerde Staten (GS) laten weten pas te willen besluiten over het bevoegde gezag voor een HSS als duidelijk is op welke locatie deze zal komen. Ook op die manier houdt de gemeente optimaal invloed op de locatiekeuze. De realisatie van het RES bod staat los van de realisatie van een HSS. Het zijn twee aparte zaken. Het RES-bod is in 2021 door de raad vastgesteld en daaraan hebben wij ons gecommitteerd in de regio. Het HSS is noodzakelijk voor de capaciteit van het elektriciteitsnet, ook in De Bilt, dus niet alleen voor de opwek maar ook de afname (bijv. nieuwe bedrijven, uitbreiding bedrijven etc.). Een en ander is niet tegen elkaar uit te ruilen’.