In haiku:
Drang tot voortplanting
Brengt vogels in extase
Beleef de lente
In haiku: Drang tot voortplanting Brengt vogels in extase Beleef de lente

Beleef de lente

Algemeen

Spetterend en luidruchtig bedrijft een zwanenspan in de verte de liefde op de waterplas. De vleugels klappen op het water, de halzen ineengestrengeld in een moment van extase. Vervolgens rekken de zware vogels zich wellustig uit, spoelen zich schoon en bollen hun vleugels sierlijk op. Geruisloos dromen zij weg over het wateroppervlak, vermenigvuldigd in de waterspiegel. Beleven de lente...

Vogels met vlinders in hun buik worden niet gehinderd door angst of schaamte. Volledig vervuld van verlangen laten zij alle reserves varen. Op hun nest in de buitenlucht, open en bloot, nemen ze de ruimte om zich ongeremd te laten gaan. Het minnespel in hartstochtelijke overgave.

Ooievaars leven graag in de nabijheid van mensen. Ze zijn daardoor goed te observeren. Hun liefdesleven heeft veel weg van acrobatiek op grote hoogte. Klapwiekend houden zij zichzelf in evenwicht, grotesk, een indrukwekkend schouwspel. Met de kop ver achterover klepperen de opvallende vogels uitbundig hun geluk over de vlakte. In de verte antwoorden soortgenoten instemmend. Ook zij hebben hun nesten weer ingenomen en maken zich op voor vrijerij en voortplanting.

Vanuit de nabije omgeving worden sterke takken en zacht gras ingevlogen. Samen weven de twee geliefden dit duurzame bouwmateriaal tot een stevige bodem onder hun aanstaand gezinsleven. Het gezegde luidt: In mei leggen alle vogels een ei. Maar zo lang zullen de meeste dit jaar niet wachten.

(Karien Scholten)