Sven bij de Herbie-rotonde. (foto RTV Utrecht)
Sven bij de Herbie-rotonde. (foto RTV Utrecht)

Sven baalt van onveilige rotonde en begint petitie

Algemeen

Sven (9) is een petitie begonnen omdat hij zich zorgen maakt om de verkeerssituatie rond zijn school. Vooral de Herbie-rotonde aan de Groenekanseweg vindt hij onveilig. Eerder dit jaar had een klasgenoot daar een aanrijding en hield er een gekneusde pols aan over. De directeur van Patioschool De Kleine Prins zegt al lang in gesprek te zijn met de gemeente en ouders klagen steen en been.

‘Hoi Aram, ik wil een handtekeningenactie gaan beginnen voor een veiligere rotonde voor school’. Sven houdt een groot stuk papier in de lucht, het is gericht aan schooldirecteur Aram Tonus. ‘We zijn een petitie gestart en dat gaat nu als een lopend vuurtje’. 

Onoverzichtelijk

Sven bedacht dat hij iets wil doen aan het verkeer in De Bilt. Want volgend jaar zit hij in groep 7 en dan moet hij op de fiets naar gym. Dat vindt hij spannend, vooral na een ongeluk dat een klasgenoot had; ‘Die kwam toen huilend de klas binnen’, vertelt Sven, die er nog steeds van onder de indruk is. Vanaf school is het een paar minuten fietsen naar de Herbie-rotonde. Die kan onoverzichtelijk zijn, omdat fietsers van twee kanten komen en voorrang hebben. Terwijl Sven zijn verhaal staat te doen, gebeurt er bijna een ongeluk. Een man op een fiets wordt nog net niet over het hoofd gezien door een automobilist. ‘Er werd daar weer bijna iemand aangereden’, zegt Sven die er eigenlijk niet meer van op kijkt.

Meer

Schooldirecteur Aram Tonus vindt het een mooi initiatief van Sven en dus helpt hij de leerling graag. Aram staat vierkant achter de boodschap. Als het aan hem ligt veranderen er wel meer verkeerssituaties dan alleen die rond de Herbie-rotonde. Ook direct naast de school kan het veel te druk zijn: ‘Ik ben in gesprek met een verkeerdeskundige en de gemeente. Sinds de herinrichting in De Bilt blijven er punten die erg gevaarlijk zijn’. 

Gemeente erkent problemen

‘We weten dat de Herbie-rotonde niet ideaal is qua verkeersveiligheid”, reageert wethouder Pim van de Veerdonk van de gemeente De Bilt. ‘Dat hebben we al in het vizier, we krijgen er vaker meldingen over. We hebben al kleine aanpassingen gedaan om de veiligheid te verbeteren, maar het is ons ook duidelijk dat er meer moet gebeuren. Later dit jaar willen we in kaart brengen hoe we dit kunnen verbeteren. Wat ons betreft liggen alle oplossingsmogelijkheden open’. Sven hoopt het vurig. ‘Het moet hier echt beter. Want de klasgenootjes krijgen nog eens een écht ongeluk’.  (bron Anne-Marie Verhagen RTV-Utrecht)