Afbeelding

Dat wil ik ‘effe’ kwijt…

Algemeen

Nee, Brandenburg-west heeft geen koudwatervrees. Eerder gezond verstand. We kregen een folder. Bijeenkomsten. En een rapport dat wij, voordat het aan de wethouder werd aangeboden, niet mochten inzien. Dat zou maar tot vragen leiden. Die vragen waren er. Waarom krijgen we geen hoog-temperatuur warmtenet, 70?? 

We wonen in een ‘proeftuin’. Een experiment. In 2020 schreef de gemeentelijke projectleider dat we een hoog-temperatuur warmtenet zouden krijgen. Minimaal 70?. Dat betekent weinig kosten of aanpassingen aan je huis. Schreef de projectleider. Fijn. 

Mits subsidie van het rijk voor deze proeftuin. Niet dus. Er bleken landelijk al voldoende experimenten of proeftuinen met dat hoog-temperatuur warmtenet model. Dus vroeg de gemeente een tweede subsidie aan, dit keer voor een koud-water net. Was ook goedkoper.

Voor de gemeente dan, of organisatie die het koud-water net gaat uitbaten. Niet voor de eigenaar-bewoners die dan € 40.000 tot 60.000 moeten investeren aan warmtepomp en aanpassingen aan warmtesystemen van het huis. Je kunt ook kiezen voor: ‘Zoek het zelf maar uit’. ‘All-electric’ heet dat. Warmtepomp zonder koud-water net. Maar dan heb je nog steeds vergelijkbaar hoge investeringen. 

In deze proeftuin dus keuze voor individuele warmtepompen. Wel of niet gekoppeld aan koud-water net. Maar centrale warmtepompen, voor een hele wijk, zijn zuiniger met energie. Zo’n centrale warmtepomp kan aan bewoners hoog-temperatuur warmte van 70? leveren. Nog mooier als er aardwarmte (goedkope warmte) bij wordt gebruikt. 

Energie Beheer Nederland is bezig met aardwarmte (geothermie) in onze buurt en proefboringen tonen goede kansen aan. Maar de huidige projectleider stelt in het rapport dat dat voorlopig niet beschikbaar is. Maar krijgen andere wijken in De Bilt dan later wel een hoog-temperatuur warmtenet van 70?? En zitten wij dan 30 jaar te kijken met een koud-water net?

Misschien moeten we naar een ander project gaan kijken.

C.L. van der Poel, De Bilt