Afbeelding

Pluizig en aaibaar

Algemeen

Plukken zaadpluizen van de grote lisdodde zwerven over de uitgestrekte polder. Lichtvoetig dansen ze om molshopen heen en springen speels over pollen gras voordat ze afdalen tussen de planten van de waterkant. 

Lisdoddes groeien graag in zure, voedselrijke oevers. Met hun wortels nemen zij vervuiling op uit het water. Om die reden worden de planten wel ingezet als helofytenfilter voor het zuiveren van afvalwater. Deze rietsoort maakt zich overigens op meerdere manieren nuttig. Het gebruik van de stengels op het dak, zaaddozen op het vuur en de jonge uitlopers op het bord was vooral in voorbije jaren heel gangbaar. Geroosterd, gebakken of gekookt vormden zij een eiwitrijke voedselbron.

De stijve, donkerbruine rietsigaren veranderden gedurende de afgelopen wintermaanden in crème kleurig en donzig. Zachtjes wiegen de zaden op lange stelen hoog boven de sloot. Totdat de wind ze weg plukt en mee voert naar een vruchtbare oever verderop.

Donzig en aaibaar lijkt het zaadpluis hier haast wel een diertje. Boven een spits snuitje kijken twee pientere oogjes de polder in. Ze zien een eenden paartje paren in de waterplas, fuut en meerkoet zoeken naar nestmateriaal en hoe een blauwe reiger zich verdekt opstelt in de rietkraag. Tenslotte telt, hoe je kijkt bepaalt wat je ziet. 

(Karien Scholten)

In haiku:

Pluizig en aaibaar 

Wiegt het zaad boven de sloot

Oogt welhaast dierlijk