Peter Steijlen en het projectkoor bij de generale repetitie.
Peter Steijlen en het projectkoor bij de generale repetitie.

Dirigent Peter Steijlen nodigt uit tot meezingen

Algemeen

door Henk van de Bunt

Peter Steijlen, de bevlogen dirigent van het projectkoor, dat zaterdag 20 januari om 17.00 uur in de Sint Maartenskerk aan de Nachtegaallaan in Maartensdijk heeft een droom en hoopt die zaterdag 20 januari in de katholieke kerk van Maartensdijk te verwezenlijken.

Door samen te zingen om stil te worden, samen te zingen om verbondenheid te ervaren, samen te zingen om iedereen de hoop op een betere wereld toe te wensen en samen te zingen om ook te bidden voor vrede in onszelf en op zoveel plekken in de wereld zal iedere bezoeker in zijn beleving beter weggaan dan dat hij of zij gekomen is.

Troost
Peter Steijlen schreeuwt het nooit van de daken. Daarvoor is hij te bescheiden. Maar als we hem in de week van de repetities bellen, hoeft hij niet lang na te denken: ‘Natuurlijk kan ik nu het formele verhaal vertellen van de Evensong, die uit de Anglicaanse traditie komt en die mensen laat genieten van de schoonheid. Maar dat is al verteld, dat verhaal. Ik nodig mensen liever uit om samen te komen. Want als je samenkomt om te zingen, dan biedt dat al troost. En dat hebben we nodig in deze wereld van oorlog steeds dichterbij en van polarisatie overal om ons heen. Als je zingt met elkaar, dan word je geheeld in je verdriet en in je zorgen. Als je stil wordt van een projectkoor, dan durf je weer te dromen van een betere wereld. En als je zelf uit volle borst mag zingen over Christus, die het Licht van de wereld is, dan vergeet je alles. We zingen de mooiste Engelse klassiekers met geschoolde mannen en vrouwen en vragen meer dan eens om mee te zingen. Als je licht in het donker tevoorschijn zingt, dan vergeet je even waar je bent en wat je zorgen zijn’.

Zing een lied
Daarom heeft Peter Steijlen de beste zangers uit de hele omgeving bij elkaar gebracht: om iedereen even weg te laten dromen. Met klassiekers als ‘Christ, be our light’, ‘Crown Him with many crowns’, ‘My hope is built’, ‘Breath on me’ en ‘Great is thy Faithfulness’. Maar ook klassiekers als Nunc Dimittis en het Magnificat zullen klinken. De Engelse klassiekers domineren het repertoire. En steeds is er de oproep: zing een nieuw lied of - zoals voorganger Leo Fijen het verwoordt -: ‘Uit honderd huizen hier gekomen, uit eigen zorgen opgestaan, is ieder met zijn of haar eigen dromen tot hier zijn of haar eigen weg gegaan. Hier hopen wij elkaar te vinden, hier tellen de verschillen niet, hier zingen vreemden zich tot vrienden, op hoop van zegen: zing een lied’.

Verrassing 
Voor iedere kerkganger is er naast dit mooie evenement ook nog een verrassing. Alweer over een kleine maand begint de tijd naar Pasen, de tijd van vasten. Voor die gelegenheid heeft Leo Fijen een gebedenboek samengesteld. Voor iedere zondag in de veertigdagentijd, voor de Goede Week en voor Pasen. Met elf bijzondere meditaties van de wereldberoemde Duitse monnik Anselm Grün en met veel levensverhalen uit de alledaagse praktijk en steeds een gebed daarbij. Mensen die naar de Evensong komen krijgen dit gebedenboek gratis na afloop bij de uitgang.