Burgemeester Sjoerd Potters feliciteert Gerard Bakker.
Burgemeester Sjoerd Potters feliciteert Gerard Bakker.

Trots op Bilts medialandschap

Algemeen

door Henk van de Bunt

Woensdagavond 31 mei was er in het Lichtruim in Bilthoven - georganiseerd door de lokale Biltse omroep - een informatieavond van de lokale omroep voor iedereen die interesse heeft in de lokale journalistiek. Op die avond ontving oud-voorzitter Bakker van de Stichting Lokale Omroep De Bilt uit handen van burgemeester Sjoerd Potters de Medaille van Verdienste.

Nico Kussendrager - bestuurslid van Regio TV De Bilt en o.a. auteur van het Handboek Journalistiek - opende de avond met een interview van burgemeester Sjoerd Potters; Kussendrager studeerde geografie en journalistiek. Hij was redacteur buitenland van Trouw, hoofdredacteur van vakbladen en docent aan de Hogeschool Utrecht. Burgemeester Sjoerd Potters gaf aan trots te zijn op het lokale medialandschap in de gemeente De Bilt. Hij benadrukte het belang van informatie via de lokale kanalen en sprak de hoop uit dat ook aandacht voor jongeren en de jeugdzorg daarin een prominentere plek kunnen krijgen. 

Gemeenschapszin 
De Biltse eerste burger werd daarin ondersteund door Yael de Haan, hoogleraar lokale media aan de Universiteit Groningen. Zij ging in op de vraag hoe burgers lokale journalistiek gebruiken en wat dit betekent voor de functie van lokale omroepen in de samenleving. Ook zij memoreerde dat ook jongeren op zoek zijn naar erkenning, herkenning en duiding. Verder benadrukte zij dat de lokale omroep bij uitstek de gemeenschapszin in de buurt kan faciliteren.

Uitdaging
Het College van De Bilt kende Bakker de onderscheiding toe voor zijn lange en belangeloze inzet voor de Biltse gemeenschap, die begon in december 2007, toen Gerard Bakker door Roulette FM in De Bilt werd gevraagd een aantal zaken te komen bespreken; het gesprek leidde ertoe dat hij het pand zowaar als bestuurder van Roulette FM in De Bilt verliet. Volgens burgemeester Sjoerd Potters was de start bij Roulette FM niet makkelijk: ‘Gelukkig kon je de uitdaging delen met medebestuurder Jeroen Verhoef: een goede vriend van de radio, rechterhand en technisch informateur. Er moest veel geregeld worden en jouw kwaliteiten kwamen goed van pas. Mede dankzij jouw onderhandeltechnieken kreeg je voor elkaar dat materiaal ook daadwerkelijk eigendom werd van Roulette FM’.

In 2013 werd de tv-zender - tot dan alleen een kabelkrant - uitgebreid met beelden van de festiviteiten rondom de viering van 900 jaar De Bilt. Een team van fotografen en cameramensen heeft alle activiteiten vastgelegd en dit werd dagelijks uitgezonden door Regio TV De Bilt. Potters: ‘De lokale zender werd en is nog steeds een informatiebron voor onze inwoners’. 

Verandering
In 2018 vormt Bakker samen met Fredie Blankestijn het bestuur; er verandert veel in omroepland. Potters: ‘Je doet onderzoek naar de mogelijkheden om een streekomroep te organiseren, want volgens jou is dit de enige mogelijkheid om de lokale omroep staande te houden, mét behoud van de eigen lokale identiteit. Mede samen met Fredie heb je hiervoor de basis gelegd. Na 15 jaar besluit je het stokje over te dragen en neem je afscheid. Tenminste, deels, want achter de schermen ben je nog steeds actief, onder andere als penningmeester en als verzamelaar van het nieuws. ‘Vijftien jaar verdienste voor de lokale omroep willen we niet zomaar voorbij laten gaan. Jouw inzet, enthousiasme en toewijding voor de lokale omroep in De BiIt waarderen wij bijzonder. Met veel plezier bied ik je daarom namens onze gemeente de Medaille van Verdienste in Brons aan’

Beeld en geluid
‘Ieder verhaal begint lokaal’, zo vertelde conservator Bas Agterberg. Met enkele fragmenten uit het archief liet hij zien hoe lokale onderwerpen uit Maartensdijk of Groenekan in het verleden in beeld kwamen. De komst van videoapparatuur en de kabel in de jaren zeventig maakten het mogelijk een lokale zender te beginnen. Die behoefte was er ook door de steeds mondiger wordende burger. De overheid liet eerst zes gemeenten een aantal jaar experimenteren, zoals in Zoetermeer, Dronten en de Bijlmer. Nieuwbouwwijken waar iedereen nieuw was. Talloze studies en rapporten evalueerden of de zenders bijdroegen aan de gemeenschapszin. Hoewel de maatschappij sinds die tijd sterk is veranderd. Door het Internet wereldwijd verbonden, het media-aanbod is veel groter geworden en we zijn individueler geworden. Tegelijk blijkt uit de geschiedenis dat de ambitie en de moeite om mensen te betrekken om zelf hun verhaal te doen sinds de start van de lokale omroepen nauwelijks veranderd is.

Burgemeester Sjoerd Potters wordt geïnterviewd door Nico Kussendrager.
Yael de Haan is hoogleraar lokale media aan de Groningse Universiteit.
Volgens Groenekanner Bas Agterberg begint ieder verhaal lokaal.