Eva Zegers en Lilian Klijnstra, organisatrices van de markt, met kraamhouder Frans Broeders en één van de pronkstukken van de markt: de opgezette schildpad.
Eva Zegers en Lilian Klijnstra, organisatrices van de markt, met kraamhouder Frans Broeders en één van de pronkstukken van de markt: de opgezette schildpad.

Geheime liefdesboodschappen bij Groenekanse Kasbrocante

Algemeen

De schildpad is in de scheppingsverhalen van de Chippewa, een oorspronkelijke Amerikaanse Indianenstam, een cruciale figuur in de schepping van de wereld, een wereld die door de ‘Grote Geest’ teleurgesteld en verdrietig was vernietigd in een zondvloed, omdat de mensen elkaar het licht in de ogen niet meer gunden. De liefhebbende en hulpvaardige Geestvrouw vroeg haar Schepper om de mensheid te mogen redden, en alleen de schildpad was groot en sterk genoeg om haar wat houvast te bieden: op zijn rug trad ze door de watermassa’s en creëerde nieuw land, en de schildpad werd zo symbool voor de eenheid, kracht en bescherming van de aarde en het bestaan. 

Wie de halfjaarlijkse brocante- en curiosamarkt afgelopen zaterdag in de sfeervolle kas bij boomkwekerij Jan van Vulpen in Groenekan bezocht, werd meteen gefascineerd door een enorme opgezette schildpad bij de ingang: een pronkstuk van Biltenaar Frans Broeders, die al jaren met een prachtige kraam op de markt te vinden is. ‘We begonnen de markt zo’n 10 jaar geleden met 19 kramen’, zeggen Eva Zegers en Lilian Klijnstra, organisatrices van de markt. ‘Nu hebben we er 35 en zitten aan de grens. Driekwart van de verkopers komt uit de gemeente, maar de bezoekers komen van heinde en verre. We streven naar een hoge kwaliteit, een afwisselend en roulerend aanbod, en altijd voor bescheiden prijsjes.’

‘De sfeer is hier altijd gezellig en kleinschalig,’ zegt één van de kraamhouders. ‘Je ontmoet elkaar hier echt en dat maakt het zo bijzonder. We hebben trouwe klanten, maar er komen ook altijd weer mensen terug. Er is een sterke onderlinge band.’

Naast brocante, curiosa, vintage, meubels, email, servies, bijzondere stekjes en tuindecoraties was er ook een verkoopster van antieke ansichtkaarten, waarop de postzegels schots en scheef leken te zijn geplakt. ‘Dat waren 100 jaar geleden geheime liefdesboodschappen’, zegt verkoopster Heleen Knevel uit het Veluwse Ermelo. ‘De stand van de zegel, scheef, ondersteboven, overdwars, betekende respectievelijk ‘Mijn hart behoort jou’, ‘Vergeet mij niet’ en ‘1000 kussen’. Zelfs onder de zegels werden piepkleine boodschappen geschreven, die pas zichtbaar werden na het afweken. Een prachtige tijd, waarin alles nog veel bedachtzamer ging dan tegenwoordig.’ De volgende Kasbrocante vindt plaats op 30 september.        (Peter Schlamilch)