Wobbe van der Woude & Mehrzad Joussefi (r)
Wobbe van der Woude & Mehrzad Joussefi (r)

Geslaagde uitwisseling naar de partnergemeente Coesfeld!

Algemeen

Maandag 27 maart vertrok de Duits-klas van Het Nieuwe Lyceum naar Coesfeld (in Duitsland), de zustergemeente van gemeente de Bilt. De uitwisseling duurde 3 dagen, in deze tijd hebben de scholieeren kennisgemaakt met Duitse scholieren, de stad en zelfs politici. Mehrzad Joussefi (15) en Wobbe van der Woude (15) vertellen over hun reis.

We namen eerst de trein en daarna de bus, vanwege de stakingen bij het OV in Duitsland. Eenmaal aangekomen in Coesfeld gingen we naar het Heriburg- Gymnasium. Een op het eerste oog mooie school met aardige docenten en leerlingen. Iedereen werd individueel gekoppeld aan een Duitse leerling, die voor de hele reis je partner was. Op de school deden we een aantal leuke kennismakingsspelletjes om meer van elkaar te weten te komen en kregen we tijd om zelfstandig Coesfeld te ontdekken. 

Op dezelfde dag kregen we in het kleine en gezellige centrum van Coesfeld ook een rondleiding van de voormalig burgemeester Heinz Öhmann, die de gemeente tot in de haarvaten kent. Hij was blij met de uitwisseling en vond het belangrijk dat op deze manier leeftijdsgenoten uit twee verschillende landen met elkaar kunnen verbinden. Mehrzad: ‘In mijn optiek leidt verbinding tot vriendschap. Het is mooi om zo meer van een andere cultuur te leren. Ook vind ik het belangrijk dat we op deze manier een ervaring kunnen opdoen met reizen en het omgaan met mensen die een andere taal spreken. Oftewel het draagt bij aan je ontwikkeling en vaardigheden’. Wobbe: ‘Daar ben ik het helemaal mee eens. Niet alleen leer je omgaan met mensen uit een andere cultuur, je sociale vaardigheden en het spreken van duits, maar ook hoe het bij andere mensen thuis is, het gezellig samen zijn en de vele andere dingen die je normaal dagelijks niet zomaar doet of meemaakt. Daarnaast vind ik het sowieso al gaaf om op reis te gaan met vrienden en het onbekende te ontdekken’!

Aan het eind van de eerste dag ging iedereen individueel naar de woning van je Duitse partner. Mehrzad ging naar een dorpje 20 kilometer van Coesfeld genaamd Darup en ontdekte hun normen en waarden: ‘Dat was heel interessant en leuk. Ik vond ze ook heel gastvrij en tolerant, waardoor ik daar een leuke tijd heb gehad’. Wobbe kon fietsend met zijn partner naar zijn huis, dat gelegen lag aan de rand van Coesfeld: ‘Ik werd daar zeer gastvrij en vriendelijk ontvangen. Hierdoor voelde ik me meteen thuis en heb ik enorm genoten van het dagelijkse gezinsleven bij hen in Coesfeld. Het was echt geweldig dit mee te mogen maken’. 

Begin 28 maart moesten zij weer vroeg opstaan en ging men naar station Coesfeld om de trein naar Düsseldorf te nemen. Wobbe: ‘Eenmaal in Düsseldorf aangekomen gingen we naar het Landtag van Noordrijn-Westfalen. Hier heb ik veel geleerd over de politiek in Duitsland en de deelstaat samen met mijn jumelagepartner, waarbij ik ook erg genoot van het fraaie, moderne gebouw waar de landtag zich bevond’. Ook Mehrzad vond het erg interessant, om op deze manier de verschillen tussen de Nederlandse en Duitse politiek met eigen ogen te zien: ‘In het Landtag kregen we een rondleiding en gingen we in gesprek met een afgevaardigde van Coesfeld genaamd Wilhelm Korth. Hij vertelde wat de problemen zijn in Coesfeld en hoe hij die wil oplossen. Echt een ervaring om nooit te vergeten.

Na dit bezoek ging men naar het mooie Düsseldorfse centrum, waar ook hun ‘jugendherberge’ (jeugdherberg) stond. Hier werd overnacht met de Duitse leerlingen. In de jeugdherberg was er nog een gezellige spelletjesavond met lekkere hapjes. Mehrzad en Wobbe: ‘29 maart gingen we weer terug naar Nederland. Samen met het Duitse gezelschap namen we de bus naar het centrum van Utrecht, waar de Duitsers met ons door middel van foto-opdrachten de stad ontdekten. Na dit stadsbezoek gingen we door naar Het Nieuwe Lyceum (onze school) in Bilthoven, waar we heerlijk hebben gegeten met de Duitsers. We leidden ze rond door onze school en vertelden hoe een doordeweekse schooldag er bij ons eruitziet. Na deze gezellige avond gingen de Duitse leerlingen met ons individueel mee naar huis, waarbij ze met onze cultuur en gewoontes kennis maakten. 30 maart kwamen we met onze Duitse partners naar onze school en namen afscheid. We zwaaiden ze uit met een leuke paar dagen achter de rug te hebben gehad. We danken onze school voor deze geweldige, verbindende en ervaringsrijke uitwisseling met onze zustergemeente’.