Drie windturbines staan op Houtens grondgebied; deze leverden duurzame opgewekte elektriciteit op voor 3300 ‘gemiddelde’ huishoudens onder de huidige maatwerkvoorschriften voor geluid.
Drie windturbines staan op Houtens grondgebied; deze leverden duurzame opgewekte elektriciteit op voor 3300 ‘gemiddelde’ huishoudens onder de huidige maatwerkvoorschriften voor geluid.

Onderzoek mogelijke locaties windmolens

Algemeen

door Henk van de Bunt

Nar aanleiding van het artikel ‘Provincie neemt regie van gemeenten verder over in onderzoek naar mogelijke locaties windmolens’ op rtvutrecht.nl stelde Peter Schlamilch (Forza De Bilt) vragen naar de betekenis van dit bericht voor de gemeente De Bilt: ‘Wat betekent het concreet, dat de Provincie de regie overneemt voor de plannen van het college’?

Wethouder Krischan Hagedoorn: ‘Het gaat erom dat de Provincie het onderzoek overneemt. Wij hebben nog geen plannen voor het realiseren van windenergie. Wij zijn nog in de onderzoeksfase (verdiepend onderzoek uit het coalitieakkoord). Het is prettig dat de onderzoeken worden uitgevoerd door de Provincie, dat scheelt ons middelen en menskracht’.

Effecten
In het bedoelde artikel zegt de Provincie Utrecht een onderzoek naar geschikte locaties voor het opwekken van windenergie te beginnen. Ruim een jaar geleden heeft de provincie gemeenten opgeroepen om met meer windplannen te komen. Omdat lang niet alle gemeenten hiermee voortvarend te werk zijn gegaan start de provincie zelf milieuonderzoeken om tot plekken te komen. De reeks onderzoeken waar de provincie nu mee start, richten zich onder andere op het effect van windmolens qua geluid, gezondheid en de natuur. Ook start de provincie opnieuw gesprekken met gemeenten, zij kunnen bijvoorbeeld mede-eigenaar worden van een windpark waardoor een deel van de winst terugvloeit naar de gemeenschap. Dat geld kan gebruikt worden om bijvoorbeeld energiearmoede tegen te gaan of om maatschappelijke voorzieningen te behouden. Ook komt er een enquête onder inwoners van de provincie.

Provincie
De provincie start niet met lege handen. Op het provinciehuis en in gemeentehuizen gaat al langer een lijst rond waarop zeker 70 locaties staan. Op die plekken is het opwekken van windenergie in theorie mogelijk. De provincie Utrecht heeft gemeenten vorig jaar gevraagd om zelf locaties verder te onderzoeken. Aan die oproep hebben niet genoeg gemeenten voldaan. De provincie neemt daarom het roer zelf in handen om sneller windparken te kunnen ontwikkelen. Uiteindelijk moet dat leiden tot een aantal locaties waardoor het aantal windturbines in de provincie Utrecht kan groeien tot 60. In de provincie staan nu 16 operationele windmolens, hiermee heeft Utrecht de minste windmolens van Nederland.

Plannen
Een andere vraag van de fractieleider van Forza was: ‘Wat zijn de huidige plannen van het college eigenlijk’? Wethouder Hagedoorn: ‘Zoals gezegd, er zijn nog geen plannen. Ik heb de gemeenteraad onlangs een uitgebreide raadsmededeling met bijlagen doen toekomen over de fase waarin ons onderzoek zich bevindt. Wij richten ons nu op het onderzoek en het voorbereiden van de participatie rondom wind’. Op de laatste vraag van Peter Schlamilch: ‘Wanneer wordt de raad in positie gebracht hier een rol in te spelen’? antwoordde de wethouder ‘Zodra wij antwoord hebben ontvangen van de Provincies (Noord-Holland en Utrecht), brengen wij de gemeenteraad daarvan op de hoogte en bepalen wij onze verdere stappen conform de opdracht zoals gesteld in het coalitieakkoord: Om de doelstellingen te behalen hebben we zonnevelden en windenergie nodig. We gaan jaarlijks minimaal 20 GWh windenergie opwekken langs de A27 én A28, voor de precieze locaties doen we een verdiepend onderzoek, bijvoorbeeld wat betreft de normen en gezondheid’.