Acteurs spelen een scene uit het leven van Ted en Debby.
Acteurs spelen een scene uit het leven van Ted en Debby.

Uniek theater in de Dorpsbistro Naast de Buren

Algemeen

Zaterdagavond waren de Ted en Debby van der Ham de hoofdgasten in een aflevering ‘In de Hoofdrol’ van Theater in ’t Groen in de bistro in Groenekan. Omdat dit duo hun geliefde bistro onlangs verkocht heeft en Groenekan gaat verlaten hield Nelly van der Geest een interview met Ted en Debby. 

Elk onderwerp dat hierin ter sprake kwam werd door 4 acteurs van het Theater in ’t Groen op unieke wijze uitgebeeld. Ook was er muzikale ondersteuning op een elektrische piano en werd het publiek regelmatig naar hun ervaringen gevraagd. 

Geheimen
Nelly hield eerst een inleiding over de levensloop van Ted en Debby. Zij noemde ook een typerend gezegde over de bistro: ‘In Naast de Buren zullen geheimen nooit lang duren’. Daarna vertelde Ted over zijn loopbaan, die begon als schoonmaker van toiletten van restaurants en later als kok. Ook zijn familie zat in de horeca. Debby komt uit een muzikaal nest en is geboren in Tel Aviv, waar haar vader in een bekend orkest speelde. Later heeft zij ook nog in Londen gewoond. Haar hobby was paardrijden en later trainde zij ook paarden en gaf rijles.

Ontmoeten
Ted en Debby ontmoetten elkaar in het kasteel/restaurant Oudaen in Utrecht. In 2000 zijn zij in Groenekan gaan wonen en kochten in 2003 deze dorpsbistro. Ted werd daar kok en stelde hoge eisen aan de hygiëne in de keuken. Debby verzorgde de boekhouding, administratie en deed de bediening. Zij vertelden dat het leven in de horeca zwaar was. Zij maakten lange dagen, maar de warme sociale contacten met hun klanten hield hun op de been. Ook waardeerden zij de sociale samenhang in het dorp Groenekan. Zij gaan in het Friese Langweer wonen.

De massaal toegestroomde gasten genoten van het professioneel gehouden interview, de muziek en het indrukwekkende spel van de acteurs van Theater in ’t Groen.

(Frans Poot)