Arie Vonk Noordegraaf vindt beleidslijn gemeente onduidelijk.
Arie Vonk Noordegraaf vindt beleidslijn gemeente onduidelijk.

Woningbouw Maartensdijk onder de loep

Algemeen

door Henk van de Bunt

Werner de Groot (CDA) stelde donderdag 26 januari tijdens het vragen(half)uurtje, voorafgaande aan de gemeenteraadsvergadering vragen over woningbouw in Maartensdijk.

‘N.a.v. een artikel op de website van RTV De Bilt inzake het persgesprek van 13 januari jl. heeft mijn fractie de volgende vragen aan de betreffende portefeuillehouder: ‘Elders in de gemeente, zoals in de kern Maartensdijk, is minder aan de hand wat nieuwbouw betreft. Raadslid Connie Brouwer van de CU vindt in een reactie het aantal bouwprojecten in de kernen De Bilt en Bilthoven voorlopig afdoende om de gemeentelijke woningbehoefte af te dekken. Dat zijn circa 1100 nieuwe huizen. Hiermee zou de bouw van 200 woningen in Maartensdijk-Zuid, over de rode contour en lange tijd in de planning, voorlopig overbodig worden. Overigens stelt de bevolking van de kern Maartensdijk meer prijs op zoveel mogelijk inbreiden in bestaande ruimte’. 

De Groot: ‘Betekent dit nu dat er in Maartensdijk geen 200 woningen meer gebouwd worden zoals in de vorige raadsperiode nog door het college is aangegeven, is de portefeuillehouder bekend dat met het feit dat de bevolking van de kern Maartensdijk zeer verdeeld is over de term inbreiden en is de portefeuillehouder bekend met de wens van veel inwoners van Maartensdijk dat zij al jaren wachten op een goede uitbreiding van een substantieel aantal woningen om kansen voor starters, doorstromers en senioren te verbeteren en voor de leefbaarheid van de kern’?

Coalitieakkoord
Wethouder Ruimtelijke Ordening Anne Marie ’t Hart gaf in eerste instantie aan dat het uitspraken van Connie Brouwer (CU) waren, maar beantwoordde de vragen alsnog: ‘Er is geen wijziging in vergelijking met voor de plannen m.b.t. de Spoorzone en mogelijke ontwikkelingen met bijv. het Hessingterrein. In het coalitieakkoord stond en staat nog steeds: ‘We bouwen 200 nieuwe woningen in Maartensdijk. We bepalen in overleg met inwoners van Maartensdijk hoeveel daarvan binnen en zo nodig buiten de rode contour worden gebouwd’. De wethouder stelde dat personeelstekorten er oorzaak van zijn dat hier nog niet van verdere ontwikkelingen kan worden gesproken.

Signalen
Arie Vonk Noordegraaf: ‘De SGP-fractie ontvangt signalen dat het college tijdelijk geen nieuwe principeverzoeken om woningen te bouwen meer in behandeling neemt omdat er onvoldoende capaciteit is deze te behandelen. Dit terwijl we voor een grote woningbouwopgave staan. De SGP-fractie wil graag van het college weten wat het college gaat doen om weer nieuwe woningbouwplannen in behandeling te nemen. In hoeverre kloppen de berichten dat het college geen nieuwe principeverzoeken voor woningbouwplannen meer in behandeling neemt omdat er onvoldoende ambtenaren voor zijn, hoe verhoudt zich dit tot de grote woningbouwopgave waar we voor staan en wat gaat het college eraan doen om ervoor te zorgen dat nieuwe principeverzoeken wel weer in behandeling worden genomen en op welke termijn?’

Wethouder Ruimtelijke Ordening Anne Marie ’t Hart bleef wat vaag in de beantwoording: ‘Er is geen besluit genomen dat er geen nieuwe principeverzoeken in behandeling genomen. Er kan vanwege personele knelpunten wel wat vertraging ontstaan en ook kunnen verzoeken, welke onvoldoende onderbouwd zijn ook voor wat vertraging zorgen. Ook wordt er gekeken, welke verzoeken het beste aansluiten bij onze Woonvisie’. 

Dienstverlening
Arie Vonk Noordegraaf lichtte een dag later e.e.a. toe: ‘De SGP-fractie ontvangt dus signalen dat het college geen principeverzoeken voor woningbouwplannen meer in behandeling neemt. Dat vinden we niet passen bij een dienstverlenende gemeente. Bovendien hebben we een grote woningbouwopgave. Het antwoord van de wethouder dat het college daarover geen besluit heeft genomen, is nog geen antwoord op de vraag of deze verzoeken nu wel of niet in behandeling worden genomen. Het college geeft wel aan dat het incidenteel kan voorkomen dat principeverzoeken niet in behandeling worden genomen. Dit zou nog worden nagegaan door de wethouder. Het blijft dus wat onduidelijk wat daarin de beleidslijn van de gemeente is. De SGP zal hierover aandacht blijven vragen bij het college.’