Massale belangstelling voor dit onderwerp.
Massale belangstelling voor dit onderwerp.

Raad behandelt eerste termijn participatieplan

Algemeen

door Guus Geebel

De gemeenteraad startte op 26 januari met het debat over het Participatieplan integrale gebiedsvisie Spoorzone Bilthoven en daarvoor een aanvullend voorbereidingskrediet van €574.000 beschikbaar te stellen. De behandeling werd na de eerste termijn van de raad en portefeuillehouder Anne Marie ’t Hart geschorst tot 31 januari.

Als eerste krijgt Arie Vonk Noordegraaf (SGP) het woord. Hij vindt het niet goed dat het college delen uit het coalitieakkoord in het stuk opneemt waarover niet meer geparticipeerd kan worden, omdat dit akkoord niet door de raad is vastgesteld, maar door een aantal partijen. Hij dient daarover een amendement in. In een motie vraagt hij omde actualisatie van het eerder uitgevoerde parkeeronderzoek. Peter Flierman (CDA) is voor woningbouw in de spoorzone, maar vindt dat dit niet ten koste moet gaan van overlast in omliggende wijken. ‘Bereikbaarheid, verkeersveiligheid en voldoende groen zijn voor ons belangrijker dan volwaardige ontwikkeling binnen het spoorzonegebied.’ Een ingediend amendement wil uitkomsten uit het verkeersmodel leidend laten zijn bij het aantal te realiseren woningen. Ook vraagt hij met een amendement op te nemen dat richtpunt voor het aantal te ontwikkelen woningen het Woononderzoek De Bilt 2020 van Companen is. In moties vraagt het CDA een Knarrenhof in de Spoorzone te realiseren en om versnelling van het participatieproces.

Participeren
Peter Schlamilch (Forza De Bilt) noemt 250 woningen in de Spoorzone voldoende en spreekt van een zwarte dag voor de toekomst van Bilthoven. ‘Nu nog een prachtige rustige oase over een paar jaar een betonnen steenkolos met maximaal 1000 appartementen.’ Hij dient een amendement in dat vraagt het participatieplan vast te stellen met de aanvulling dat deelnemers aan de participatie ook over de aantallen woningen en de bouwhoogten mogen participeren. Jacomijn Baart (GroenLinks) vindt het belangrijk dat mensen heel breed uit de gemeente betrokken worden. ‘Uit de groene kernen, jongeren, senioren, woningzoekenden, fietsers, ov-reizigers iedereen kan meedoen.’ Zij wil gebruik maken van de onderzoeken die er al zijn en aan de slag gaan. Bart-Jan Wielinga (D66) noemt wonen een grondrecht. ‘Wij zien in onze samenleving mensen die wanhopig op zoek zijn naar een woonplek.’ Hij ondersteunt het plan dat er ligt. ‘Het kan wat ons betreft niet snel genoeg en niet zorgvuldig genoeg.’

Locatie
Connie Brouwer (ChristenUnie) vindt het jammer dat als kader een getal is meegeven en dat het plan gerelateerd wordt aan het coalitieakkoord. Zij steunt de SGP die het als ambitie gesteld wil zien. Connie Brouwer wil gebruikmaken van de aanwezige kennis bij inwoners. Martijn Lauxtermann (PvdA) steunt deze nieuwe aanpak op deze plek. ‘Gezien deze locatie ligt die voor de hand. Wij vinden dat alle kernen een bijdrage moeten leveren. De zonneweides en windmolens komen niet in hartje Bilthoven maar in de kernen daarbuiten.’ Hij pleit voor een onafhankelijke participatiebegeleider.

Interruptie
Ralph Jacobs (VVD): ‘Integrale visie is groot denken en geen postzegelbeleid. Als duizend woningen niet kunnen, dan doen we dat ook niet. In een amendement wordt voor de planvorming en participatie voorgesteld dat het vertrekpunt maximaal 1000 woningen is en als het verkeerskundig kan minimaal 500 woningen. Verder dient hij een amendement in om binnen deze visie expliciet te kijken naar de mogelijkheid om kleinere woningen te realiseren van bijvoorbeeld 40 m2. Als Ralph Jacobs bij een interruptie door Schlamilch gewezen wordt op het verkiezingsprogramma van de VVD antwoordt hij dat de VVD aan de leden en op bijeenkomsten het beleid verantwoordt. ‘Je ziet hier wel de ware aard van de heer Schlamilch naar boven komen. Continu grensoverschrijdend gedrag wat wij toch niet moeten tolereren als raad. Het is een populist, die continu bewoners ophitst tegen de gemeente met fakenieuws puur en alleen voor eigen gewin.’

Monumentenstatus
René Olthof (Lokaal De Bilt) wil burgers binden en ziet dat in dit raadsvoorstel terug. Hij heeft de afgelopen tijd veel desinformatie aangetroffen wat hij kwalijk vindt. Olthof wil weten hoe wordt omgegaan met de monumentenstatus van de Julianalaan. Hij wil zo snel als mogelijk is een capaciteitsonderzoek doen met betrekking tot het verkeer. Hij roept op tot samenwerking, de politiek te overstijgen en de burgers verbinden. Menno Boer (SP) onderschrijft het betoog van René Olthof. Hij noemt het raadsvoorstel een duidelijk stuk waar nu heel veel wordt bijgehaald wat hier niets mee te maken heeft met veel insinuaties. ‘Feit is dat we praten over hoe we straks gaan praten.’

Portefeuillehouder
Alvorens in te gaan op vragen en ingediende moties en amendementen houdt wethouder Anne Marie ’t Hart een introductie. ‘Ik denk dat we een participatieproces voorstellen dat voor Biltse begrippen erg uitgebreid is. Het wordt meedenken genoemd maar het overstijgt ook dat niveau. We willen binnenstedelijk bouwen wat hier mogelijk is. Dit is de grootste ontwikkeling sinds decennia en dat willen we met elkaar goed doen.’ De ingediende amendementen en moties en het raadsvoorstel worden op 31 januari in stemming gebracht.

Jacomijn Baart (achter het spreekgestoelte) vindt het belangrijk dat mensen heel breed uit de gemeente betrokken worden. Ralph Jacobs (achter de interruptiemicrofoon): ‘Integrale visie is groot denken en geen postzegelbeleid’.
Het gebied dat ontwikkeld moet worden. (foto Jos van der Worp)