De situatie voor de renovatie.
De situatie voor de renovatie.

Geen subsidie van de gemeente, toch huizen verduurzaamd

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Op eigen initiatief besloten dertien inwoners aan de Pieter Breugellaan en Jan Provostlaan in Bilthoven tot verduurzaming van hun huizen. De oude koepel op het dak vervingen zij voor een duurzaam exemplaar. Het leverde hen meer wooncomfort op, maar ook een behoorlijke kostenpost, zonder subsidie van de gemeente.

Het project begon drie jaar geleden, maar na een moeizaam begin bloedde de interesse voor verduurzaming al snel dood. Tot begin dit jaar inwoners opnieuw de handen in elkaar sloegen. ‘Ik verhuisde van de Joos van Clevelaan in Bilthoven naar de Pieter Breugellaan’, vertelt Hans Burghouts, één van de initiatiefnemers. ‘Ik was hartstikke blij met mijn nieuwe huis, maar met één ding was ik niet tevreden. Die koepel. Altijd was het koud en ongezellig onder die plexiglazen koepel, maar niemand wist precies wat hiertegen te doen. Een aannemer kwam erachter dat rook via de koepel naar buiten stroomde en daarmee dus kou kon instromen. Ook bij buurtgenoten bleek dit het geval’.

Duurzaam
Via de gemeente kwam Burghouts erachter dat de huizen rond 1989/ 1990 zijn gebouwd door Johan Matser, een landelijk goed bekendstaand bouwbedrijf uit Bilthoven. Het project stond toentertijd bekend als ‘Project Jan Steen’. Burghouts: ‘Bouwkundig had Matser het helemaal voor elkaar. De huizen waren mooi en duurzaam (A-label), alleen de koepels waren slecht. Met de vraag aan diverse bedrijven of zij iets konden doen aan deze koepels, haakte iedereen af’.

Nieuw
Hans Been, een bevriend architect, tekende een nieuwe koepel. Het dubbele plexiglas verving hij door HR++ beglazing. Maar daarmee was de kous nog niet af. Volgens de gemeente moest de koepel onderdeel blijven van het huis. Een nieuwe koepel mocht, maar wel één met dezelfde inhoud. Been tekende een mooie, strakke koepel met dezelfde inhoud als het oude exemplaar. ‘Met al deze plannen gingen wij onze buurtgenoten langs’, vult buurtgenoot Jessie Houwer aan. ‘De aannemer wilde de koepels wel zetten als minimaal vijf huizen meededen. Tijdens een vergadering deden wij alles uit de doeken en iedereen reageerde enthousiast, ondanks het behoorlijke bedrag dat ermee was gemoeid. Uiteindelijk deden dertien huishoudens mee en begon het balletje te rollen, tot volle tevredenheid van alle bewoners.

Het project bracht de bewoners van de dertien huizen niet alleen meer woongenot op, maar ook een duurzamer huis en meer sociale cohesie. Houwer: ‘Jammer dat de gemeente niet meewerkte. Wij kregen geen cent subsidie. Ondanks dat zijn wij blij dat wij ons project konden afronden’.

Vrijdag 23 september vierden de bewoners het eind van het project. Ook wethouder Krischan Hagedoorn nam een kijkje bij de nieuwe koepels. De groep Simche luisterde het feestje bij met Balkan-muziek.

De nieuwe koepels sieren inmiddels de huizen.
De vernieuwde koepels zijn een feestje waard.
!