Ter gelegenheid van het Lustrum is het logo omgetoverd tot een trotse pauw.
Ter gelegenheid van het Lustrum is het logo omgetoverd tot een trotse pauw.

Basisschool De Nijepoort bestaat 50 Jaar

Algemeen

In 1972 neemt een kleine groep ouders een drastisch besluit en richt een school op. Een Bijzonder Neutrale lagere school bestuurd door ouders in plaats van door de gemeente, (destijds) Maartensdijk. De school start met drie klassen en de eerste meester is leerkracht, directeur en vertrouwenspersoon ineen. Het was de tijd waarin Groenekan nog een slager, een sigarenwinkel, een levensmiddelenzaak en natuurlijk ‘Van der Neut’ rijk is.

Jarenlang blijft de school een kleine school met combinatieklassen. Als kleine eenpitter met actieve directeuren pikt de Nijepoort van alle onderwijsvernieuwingen door de jaren heen mee wat zinvol is, dat wil zeggen wat de leerlingen en hun leren ten goede komt. Zelfstandig werken en een eigen weektaak plannen zijn hier voorbeelden van. Door de vergrijzing besluit de school rond 2007 om ook leerlingen van buiten het dorp toe te laten. Kinderen komen sindsdien ook uit de omliggende kleine kernen en uit Utrecht. Het dorpse karakter blijft wel bestaan - de kinderen omarmen nieuwe leerlingen, of ze nu uit Groenekan komen, uit Utrecht of uit Oekraïne.

Een sprong in de tijd 
50 jaar later is De Nijepoort is nog steeds die warme, compacte dorpsschool, waar iedereen elkaar kent, waar ouders een heel belangrijke rol spelen doordat zij het schoolbestuur vormen en waar een gemotiveerd team zich met hart en ziel inzet voor eigentijds onderwijs in een veilige omgeving. Eigentijds onderwijs in 2022 betekent dat leerlingen dagelijks zelfstandig werken op een chromebook, leerkrachten op drie niveaus lesgeven en dat wereldoriëntatie thematisch wordt aangeboden, waarbij ontdekkend en bewegend leren centraal staat.

Roer
Het huidige motto van de school is dan ook: ‘De Leerling Aan Het Roer’. Er is veel aandacht voor een goede sociaal-emotionele ontwikkeling en rapportgesprekken zijn tegenwoordig ouder-kindgesprekken. Dit alles niet langer in twee verschillende gebouwen, maar in een prachtig modern schoolgebouw, waar veel licht is en ruimte voor verbinding en samenwerking. De school is trots, zo trots als een pauw. Vandaar dat het schoollogo voor deze gelegenheid is omgetoverd tot een trotse pauw. De Nijepoort heeft haar oorspronkelijke karakter behouden maar is met de tijd is meegegaan en heeft het leerlingenaantal zien toenemen tot ca. 165, waardoor de school nu acht klassen telt. Al 50 jaar een gezonde school met blije kinderen, dat wordt in de week van 12-16 september uitbundig gevierd met een feestweek voor alle leerlingen en een reünie en ouderfeest op 16 september. Op naar de volgende 50 jaar.         (Bronia Moos)

De Nijepport is inmiddels gehuisvest in een prachtig modern schoolgebouw, waar veel licht is en ruimte voor verbinding en samenwerking.